Ciasto kajmakowe na herbatnikach

Ciasto kajmakowe na herbatnikach

Pyszne i szybkie ciasto kajmakowe na herbatnikach. To super pomysł na ekspresowy deser, który można przygotować w 15 minut. Ciasto jest banalnie proste w przygotowaniu i nie wymaga skomplikowanych składników. W dodatku jest bez pieczenia, dlatego też zawsze wychodzi i poradzi sobie z nim nawet osoba rozpoczynająca swoją przygodę w kuchni!



PRZEPIS NA CIASTO KAJMAKOWE NA HERBATNIKACH

Składniki

  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 puszki masy krówkowej
  • 12 herbatników maślanych
  • 24 herbatniki kakaowe
  • 100 g czekolady
  • 2 śmietan-fix (opcjonalnie)


Wykonanie

  • Blaszkę 24×24 cm wykładamy folią spożywczą, na spodzie układamy warstwę herbatników maślanych.

  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i serkiem mascarpone na puszystą masę. By masa była stabilniejsza, można wcześniej cukier puder wymieszać ze śmietan-fixem.

  • Połowę przygotowanej masy wykładamy na herbatniki i przykrywamy kolejną warstwą herbatników, tym razem kakaowych.

  • Na herbatniki kakaowe wykładamy masę kajamkową i przykrywamy drugą warstwą herbatników kakaowych.

  • Na herbatniki wykładamy pozostałą masę i dekorujemy startą na tarce czekoladą.

  • Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.


Ciasto kajmakowe na herbatnikach przepis
Przepis na ciasto kajmakowe na herbatnikach


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.9 / 5. Oddanych głosów: 173

Dodaj komentarz

trzy × pięć =