Ciasto kajmakowe z bezą to pyszne i proste ciasto, które musicie wypróbować. Przepis na ciasto to moja inwencja twórcza, wyszło samo z siebie, z produktów, które akurat miałam w kuchni.
Ciasto składa się delikatnego biszkopta, przesmarowanego masą kajmakową z orzechami, co nadaje ciasto chrupkości. Do tego delikatna masa na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone i słodka beza. Ze względu na to, że beza i masa kajmakowa jest dosyć słodka, polecam nie dodawać zbyt dużo cukru do kremu, by nie przesłodzić ciasta.
Przepis na ciasto kajmakowe z bezą jest pyszne i bardzo łatwe do zrobienia. U nas zagościło na rodzinnej imprezie, ale śmiało można je przygotować na święta, czy inne okazje w ciągu roku. Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA CIASTO Z BEZĄ I MASĄ KAJMAKOWĄ
Składniki
BISZKOPT
- 3 jajka rozmiar L
- 70 g mąki pszennej
- 80 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
KREM
- 500 ml śmietanki kremówki
- 250 g mascarpone (u mnie z białą czekoladą)
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan fix
BEZA
- 180 g cukru (drobnego)
- 4 białka
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
DODATKOWO
- 1/2 puszki masy kajmakowej
- 2 garści orzeszków ziemnych
Przygotowanie
BISZKOPT
- Białka jajek ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier, miksować do uzyskania puszystej, białej masy. Następnie zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółtka, miksować do połączenia składników. Pod koniec miksowania dodać łyżkę oleju.
- Do masy jajecznej wsypać mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Masę jajeczną przełożyć do blaszki 24×24 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach przez 20 minut.
BEZA
- Białka jajek ubić ze szczyptą soli na puszystą masę, podczas ubijania stopniowo dodawać cukier. Całość miksować na wysokich obrotach do uzyskania puszystej, białej masy.
- Kiedy masa będzie już odpowiednio ubita, dodać mąkę i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
- Na blachę wyłożyć papier do pieczenia, odrysować blaszkę, u mnie kwadrat 24×24 i w jego obrębie rozprowadzić bezę.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 130 stopni, piec 30 minut, kolejno zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec kolejne 30 minut. Bezę pozostawić w zamkniętym piekarniku do całkowitego przestygnięcia.
KREM
- Schłodzoną śmietankę kremówkę przelać do misy miksera, dodać mascarpone i cukier puder wymieszany z śmietan-fixem. Całość ubić na puszysty krem.
Ciasto kajmakowe z bezą WYKONANIE
- Masę kajmakową delikatnie podgrzać, dodać do niej drobno posiekane orzeszki ziemne. Całość rozprowadzić na przestygniętym biszkopcie.
- Krem wyłożyć na masę kajmakową z orzechami.
- Na wierzch położyć przygotowaną bezę.
- Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.