Ciasto Kubuś

Ciasto Kubuś

Ciasto Kubuś to bardzo fajne połączenie ciasta z ulubionym sokiem dzieciaków. Puszysty biszkopt, pomarańczowa masa przygotowana na bazie soku Kubuś, oraz delikatna masa śmietanowa. Całość wykończona startą na tarce mleczną czekoladą. Czy nie brzmi smakowicie?



Ciasto jest naprawdę rewelacyjne w smaku, a co najważniejsze bardzo łatwe w przygotowaniu. Masa kubusiowa, czyli główny składnik tego ciasta, to nic innego jak budynie śmietankowe przygotowane nie na mleku a na soku.

Ciasto kubuś to idealny deser na różnego rodzaju uroczystości, szczególnie organizowane dla dzieci. Dzieciaki uwielbiają takie kolorowe i delikatne ciasta, a szczególnie to na bazie soku kubuś. Wypiek ten możemy przygotować także na inne nadarzające się uroczystości w ciągu roku.

Ciasto jest bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, co jest jego dużą zaletą. Jestem pewna, że posmakuje każdemu z Was. Zapraszam na przepis.

PRZEPIS NA CIASTO KUBUŚ

Składniki

BISZKOPT

  • 80 g mąki
  • 4 jajka
  • 120 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

MASA KUBUŚ

  • 700 ml soku Kubuś (marchew-brzoskwinia-jabłko)
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru

MASA ŚMIETANOWA

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 60 ml gorącej wody

DODATKOWO

  • 1 tabliczka mlecznej czekolady


Wykonanie

  • Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli na wysokich obrotach. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier.
  • Następnie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka, mieszamy do całkowitego połączenia składników.
  • Do masy jajecznej wsypujemy mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
  • Gotową masę przekładamy na blaszkę 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczemy przez 30 minut, do suchego patyczka. Gotowy biszkopt odstawiamy do przestygnięcia.
  • 500 ml soku Kubuś przelewamy do rondelka i doprowadzamy do zagotowania. W 200 ml soku rozprowadzamy proszki budyniowe, które wlewamy do rondelka, gdy sok zacznie się gotować. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, do uzyskania gęstej masy. Gorącą masę kubusiową przekładamy na biszkopt. Całość odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
  • Żelatynę rozpuszczamy w 60 ml gorącej wody, odstawiamy do przestygnięcia.
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno na wysokich obrotach. Ciągle ubijając, dodajemy cukier puder. Pod koniec, zmniejszamy obroty miksera i cienkim strumieniem wlewamy przestygniętą żelatynę. Gotową masę śmietanową wykładamy na ciasto.
  • Wierzch ciasta posypujemy startą na tarce czekoladą mleczną. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin.


Ciasto Kubuś przepis
Przepis na ciasto Kubuś


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *