Świąteczne Pierniczki z Lukrem i Ozdobami



Święta tuż tuż… A to oznacza, że pora na świąteczne pierniczki! Pieczenie pierniczków to bożonarodzeniowa tradycja, bez której nie wyobrażam sobie świąt. U nas w domu, co roku pieczemy je całą rodziną. Robi się je bardzo szybko i łatwo, wystarczy kilka podstawowych składników oraz różnego rodzaju dekoracje i ozdoby.

Świąteczne pierniczki to nie tylko smaczna przekąska, ale także miło spędzony czas z rodziną. Możemy je także wykorzystać do dekoracji świątecznej choinki. Warto wówczas pamiętać, aby przed pieczeniem, zrobić w pierniczkach otwory, aby móc przywiązać do nich wstążeczki.

Przepisów i pomysłów na dekorację pierniczków jest naprawdę mnóstwo. Zachęcam Was do zainspirowania się moim przepisem, ponieważ pierniczki są naprawdę smaczne.

Jeśli będziecie piekle je po raz pierwszy, nie martwcie się! Przepis jest naprawdę prosty, a zabawa podczas pieczenia i wykrawania nie do opisania! A samo zdobienie to jeszcze większa frajda.



PRZEPIS NA ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Składniki

*ok. 40 sztuk

  • 320 g mąki pszennej
  • 2 łyżki miodu 
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 20 g (torebka) przyprawy piernikowej
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • około 1/4 szklanki ciepłego mleka

Dodatkowo

  • lukier – ja użyłam gotowego Dr.Oetker


Przygotowanie

  • Mąkę przesiać, wlać rozpuszczony miód, cukier, sodę i przyprawę, następnie roztopione masło i jajko.
  • Dolewając stopniowo mleko zagniatać ręką ciasto.
  • Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubości 0,5 cm. Foremkami wykrawać pierniczki.
  • Układać na blascze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ( grzanie góra i dół) przez 12 minut.
  • Lukier przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Upieczone i schłodzone pierniczki maczać w  lukrze i zdobić dowolnymi posypkami. 




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *