Leśny mech, to prościej mówiąc ciasto ze szpinakiem, z dodatkiem kremu śmietankowego i granata. Jest to bardzo smaczna i ciekawie wyglądająca propozycja na deser. Latem ciasto możemy przygotować z dodatkiem świeżych malin, truskawek, czy borówek.
Wypiek ten prawdopodobnie wywodzi się z Turcji, ale w naszym kraju stał się także bardzo popularny. Ciasto leśny mech smakuje wyśmienicie, jest wilgotne, puszyste, wręcz rozpływające się w ustach.
Ciasto leśny mech to idealna opcja na różnego rodzaju przyjęcia, święta i nie tylko. Z pewnością posmakuje każdemu miłośnikowi domowych wypieków.
Poniżej zaprezentuję Wam przepis na pyszne ciasto ze szpinakiem, które jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis.
PRZEPIS NA CIASTO LEŚNY MECH
Składniki
CIASTO
- 450 g mrożonego szpinaku
- 2/3 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
KREM
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki 30% z kartonika
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 śmietan-fix
DODATKOWO
- owoce do ozdoby
Przygotowanie
- Rozmrożony szpinak rozdrobnić blenderem na mus.
- Całe jajka ubić razem z cukrem pudrem na puszystą masę.
- Ciągle ubijając wlewać cieniutkim strumieniem olej.
- Dodać mus szpinakowy i zmiksować na małych obrotach miksera.
- Przesianą mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesypać do masy i zmiksować na małych obrotach, tylko do momentu połączenia się składników.
- Masę wylać do formy 24x24cm wyłożonej papierem i piec przez 45 minut do suchego patyczka.
KREM
- Do misy miksera przełożyć schłodzony ser mascarpone, śmietankę, dodać cukier puder, cukier wanilinowy, śmietan-fix. Ubić na puszystą masę.
PRZEŁOŻENIE
- Ciasto przekroić na 2 części. Dolną cześć pozostawić w blaszce.
- Wyłożyć krem.
- Z górnej części ciasta wybrać łyżeczką zielony środek i wyłożyć na krem.
- Udekorować dowolnymi owocami – u mnie granat.
jaka temperatura pieczenia
170 stopni 🙂