Spaghetti Bolognese



Spaghetti bolognese to bardzo często przygotowywane danie w naszym domu. Z pewnością każdy z Was także robi domowe spaghetti, jednak jestem pewna, że u każdego smakuje ono inaczej.

W tym wpisie przedstawię Wam mój ulubiony przepis na pyszne domowe spaghetti bolognese, które posmakuje każdemu miłośnikowi makaronowych dań. 

Bolognese to mięsny sos, podawany na ciepło, który wywodzi się z włoskiej Bolonii. Można go przygotować z różnego rodzaju mięsa, u nas najczęściej wieprzowo – wołowe. Ważne są także świeże warzywa takie jak papryka, cebula, czy czosnek.  Do sosu dodaję także kilka pieczarek, niektórzy tego nie robią, w naszym domu jednak każdy lubi delikatny aromat pieczarek w sosie bolognese. 



Zapraszam serdecznie do zapoznania się z moim przepisem na pyszne spaghetti bolognese, które będzie idealną opcją na smaczny i sycący obiad. Tak przygotowane danie zazwyczaj gotuję z podwójnej porcji i obiad na 2 dni mam z głowy! 

PRZEPIS NA SPAGHETTI BOLOGNESE

Skadniki:

  • mięso mielone  – 500 g
  • czosnek – 2 ząbki
  • papryka czerwona – 1 sztuka
  • cebula – 1 sztuki
  • pieczarki – kilka sztuk 
  • koncentrat pomidorowy
  • przyprawy: pieprz, sól, bazylia, oregano


Przygotowanie:

  • Paprykę oczyścić z pestek, pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić w paseczki.
  • Cebulę z czosnkiem obrać, pokroić w kostkę, zeszklić. Dodać paprykę, pieczarki, dusić kilka minut.
  • Dodać mięso, smażyć aż się zarumieni.
  • Dodać przyprawy oraz koncentrat pomidorowy rozcieńczony z ok. literatką wody. Chwilę podgotować.
  • Podawać z makaronem do spaghetti. 
  • Podając z makaronem posypać mozzarellą. 




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.