Zapraszam na nowe, pyszne ciasto LION, które oczaruje każdego smakosza słodkości. Bazą tego ciasta jest puszysty i lekki biszkopt kakaowy przełożony delikatnym kremem śmietankowym z dodatkiem posiekanych batoników LION. Słodkość ciasta przełamane jest kwaśnym dżemem porzeczkowym. Całość smakuje obłędnie i doskonale sprawdzi się na imprezę lub inne ważne uroczystości. Przepis na ciasto LION jest bardzo łatwy, dlatego każdy bez wyjątku poradzi sobie z jego przygotowaniem.
Polecamy również sprawdzić nasz wcześniejszy przepis na ciasto LION bez pieczenia.
CIASTO LION PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- 4 jajka (temp. pokojowa)
- 100 g mąki pszennej
- 40 g kakao
- 140 g cukru
- szczypta soli
Masa LION
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki kajmaku
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 batony LION
- 1 śmietan-fix
Dodatkowo
- 1/2 słoika dżemu porzeczkowego
- ok. 20 krakersów
- poncz (zaparzona herbata z cytryną do nasączenia biszkopta)
- kakao do posypania
Przygotowanie
Biszkopt:
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
- Następnie cały czas miksując stopniowo dodawać cukier. Gdy masa będzie już gęsta i lśniąca, stopniowo dodawać żółtka, jedno po drugim.
- Kolejno dodać przesianą mąkę oraz kakao i całość wymieszać do połączenia drewnianą łyżką.
- Masę przełożyć na blaszkę (24×24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec przez 25 minut (grzanie-góra-dół) do tzw suchego patyczka.
- Po upieczeniu biszkopt pozostawić do przestygnięcia.
Masa LION:
- Schłodzoną śmietankę kremówkę, serek mascarpone oraz cukier puder zmiksować do powstania gęstego, sztywnego kremu.
- Następnie dodać kajmak oraz posiekane na małe kawałki batony LION. Całość wymieszać do połączenia za pomocą szpatułki. Na koniec wsypać śmietan-fix i ponownie przemieszać.
Biszkopt nasączyć ponczem i wyłożyć warstwę dżemu porzeczkowego. Następnie wyłożyć 1/2 masy, a na masie ułożyć warstwę krakersów. Na krakersach rozsmarować pozostałą część masy. Wierzch ciasta posypać kakao.
Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia.
Zapraszam również do obejrzenia filmu z przygotowań tego pysznego ciasta. Zobaczycie, że to nic to trudnego.