Ciasto Biały Lion

Ciasto Biały Lion

Ciasto Biały Lion na puszystym biszkopcie z pysznym kremem i masą kajmakową z dodatkiem preparowanego ryżu i orzechów. Mój biszkopt przygotowany jest na swojskich jajkach, stąd ma taki piękny, żółty kolor. Wierzch ciasta udekorowany jest startą na tarce białą czekoladą. Ciasto Biały Lion jest przepyszne i słodziutkie.



Ciasto Biały Lion inspirowane jest każdemu dobrze znanym batonikiem Lion, którego każdy z Was na pewno miał okazję jeść. Ciasto w takiej wersji jest równie smaczne, jak sam batonik. Przepisów na ciasto Biały Lion jest bardzo dużo. W tym wpisie przedstawię Wam moją wersję tego wypieku.

Poniżej zaprezentuję Wam przepis na pyszne ciasto Biały Lion. Idealnie sprawdzi się na święta, urodziny, imieniny i inne domowe uroczystości. Jest łatwe w przygotowaniu, bardzo smaczne, na pewno zachwyci Waszych gości. Zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA CIASTO BIAŁY LION

Składniki

BISZKOPT

  • 5 jajek
  • 150 g cukru
  • 160 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

MASA ŚMIETANOWA

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka ricotta
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix

MASA KRÓWKOWA

  • 1 puszka masy krówkowej
  • 60 g ryżu preparowanego
  • 60 g orzeszków ziemnych

DODATKOWO

  • 100 g białej czekolady


Wykonanie

  • Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Do gotowej masy jajecznej wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Gotową masę wykładamy na blaszkę 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Biszkopt wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 20 minut, do suchego patyczka. Przestygnięty biszkopt dzielimy na dwa blaty.
  • Masę kajmakową mieszamy z ryżem preparowanym oraz orzeszkami. Całość wykładamy na jeden blat biszkopta.
  • Do miski przekładamy ricottę, wlewamy śmietankę kremówkę oraz dodajemy cukier puder. Całość ubijamy na wysokich obrotach do uzyskania jednolitej i puszystej masy. Pod koniec ubijania, wsypujemy śmietan-fix.
  • Połowę masy śmietanowej wykładamy na ciasto i przykrywamy ją drugim biszkoptem. Na wierzchu rozprowadzamy pozostałą masę śmietanową.
  • Gotowe ciasto dekorujemy startą na tarce czekoladę i wstawiamy do lodówki na całą noc.


Ciasto Biały Lion przepis
Przepis na ciasto Biały Lion
Przepis na ciasto Biały Lion


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.