Ciasto Biały Lion

Ciasto Biały Lion

Ciasto Biały Lion na puszystym biszkopcie z pysznym kremem i masą kajmakową z dodatkiem preparowanego ryżu i orzechów. Mój biszkopt przygotowany jest na swojskich jajkach, stąd ma taki piękny, żółty kolor. Wierzch ciasta udekorowany jest startą na tarce białą czekoladą. Ciasto Biały Lion jest przepyszne i słodziutkie.



Ciasto Biały Lion inspirowane jest każdemu dobrze znanym batonikiem Lion, którego każdy z Was na pewno miał okazję jeść. Ciasto w takiej wersji jest równie smaczne, jak sam batonik. Przepisów na ciasto Biały Lion jest bardzo dużo. W tym wpisie przedstawię Wam moją wersję tego wypieku.

Poniżej zaprezentuję Wam przepis na pyszne ciasto Biały Lion. Idealnie sprawdzi się na święta, urodziny, imieniny i inne domowe uroczystości. Jest łatwe w przygotowaniu, bardzo smaczne, na pewno zachwyci Waszych gości. Zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA CIASTO BIAŁY LION

Składniki

BISZKOPT

  • 5 jajek
  • 150 g cukru
  • 160 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

MASA ŚMIETANOWA

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka ricotta
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix

MASA KRÓWKOWA

  • 1 puszka masy krówkowej
  • 60 g ryżu preparowanego
  • 60 g orzeszków ziemnych

DODATKOWO

  • 100 g białej czekolady


Wykonanie

  • Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Do gotowej masy jajecznej wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Gotową masę wykładamy na blaszkę 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Biszkopt wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 20 minut, do suchego patyczka. Przestygnięty biszkopt dzielimy na dwa blaty.
  • Masę kajmakową mieszamy z ryżem preparowanym oraz orzeszkami. Całość wykładamy na jeden blat biszkopta.
  • Do miski przekładamy ricottę, wlewamy śmietankę kremówkę oraz dodajemy cukier puder. Całość ubijamy na wysokich obrotach do uzyskania jednolitej i puszystej masy. Pod koniec ubijania, wsypujemy śmietan-fix.
  • Połowę masy śmietanowej wykładamy na ciasto i przykrywamy ją drugim biszkoptem. Na wierzchu rozprowadzamy pozostałą masę śmietanową.
  • Gotowe ciasto dekorujemy startą na tarce czekoladę i wstawiamy do lodówki na całą noc.


Ciasto Biały Lion przepis
Przepis na ciasto Biały Lion
Przepis na ciasto Biały Lion


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

15 − 11 =