Deser szarlotka królewska

Deser szarlotka królewska

Szarlotka królewska w pucharku to szybki i smaczny deser, który przygotujesz w mgnieniu oka. Składa się z warstwy herbatników, smażonych jabłek i bitej śmietany. Wierzch zdobi starta czekolada.



Deser szarlotka królewska świetnie sprawdzi się na różne okazje jak i bez okazji. Będzie doskonałą słodką przekąską na imprezę, lub pysznym smakołykiem do popołudniowej kawy, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Deser szarlotka z bitą śmietaną jest bardzo lekki, pyszny i elegancki. Gwarantuję, że goście będą zachwyceni.

DESER SZARLOTKA KRÓLEWSKA PRZEPIS

Czas przygotowania: 20 minut | Poziom trudności: łatwy | Liczba porcji: 4

Składniki

  • 5 jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 15 herbatników
  • 1 opakowanie Śnieżki (bita śmietanka)
  • 200 ml mleka
  • kilka kostek czekolady mlecznej


Przygotowanie

1. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. wrzucić na patelnię, dodać cynamon, wymieszać i smażyć do miękkości. Następnie odstawić do przestygnięcia.

2. Herbatniki rozkruszyć za pomocą tłuczka lub malaksera.

3. Do wysokiego naczynia wlać mleko i wsypać śnieżkę. Ubić na sztywną masę.

4. Do pucharków lub szklanek wsypać pokruszone herbatniki, następnie wyłożyć smażone jabłka i bitą śmietanę. Wierzch posypać startą czekoladą.



szarlotka deser
deserki z jabłkami


Zapraszamy również do obejrzenia krótkiego filmiku z przepisem krok po kroku.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

2 − jeden =