
W świecie wypieków, ciasto migdałek zajmuje wyjątkowe miejsce. Pięknie prezentuje się na talerzu i obłędnie smakuje. Doskonale sprawdzi się na wyjątkowe okazje takie jak święta czy inne ważne rodzinne uroczystości.
Migdałek składa się z 3 kruchych blatów upieczonych z bezą, przełożonych pyszną masą kajmakową. Wierzch zdobią prażone płatki migdałów. Całość prezentuje się naprawdę wyjątkowo i gwarantuję, że zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Dlaczego warto upiec ciasto migdałek?
– przepis jest bardzo prosty, a składniki popularne i łatwo dostępne.
– wyjątkowy smak i i efektowny wygląd zrobi wrażenie na wszystkich gościach.
– ciasto długo zachowuje świeżość.
Jeśli szukacie pomysłu na wyjątkowy wypiek na specjalną okazję, ciasto migdałek sprawdzi się idealnie i zasmakuje wszystkim łasuchom!
CIASTO MIGDAŁEK PRZEPIS
Czas przygotowania: 40 minut | Czas pieczenia: 20 minut
Składniki
Ciasto
- 2 kostki zimnego masła (400 g)
- 4 szklanki mąki pszennej
- 6 żółtek
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Beza
- 6 białek
- 1 szklanka cukru
Masa
- 200 g miękkiego masła
- 1 puszka kajmaku (510 g)
Dodatkowo
- 50 g płatków migdałów
Przygotowanie
- Składniki na ciasto łączymy i zagniatamy. Dzielimy na 3 równe części.
- Każdy kawałek ciasta układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24×36 cm.
- Białka ubijamy z dodatkiem cukru na sztywną pianę.
- Na każdą blachę z ciastem wykładamy ubitą pianę z białek, jedną z nich dodatkowo posypujemy płatkami migdałowymi.
- Blaszki z ciastami wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Jeśli nie macie 3 blaszek tej samej wielkości to trzeba piec po kolei.
- Miękkie masło ucieramy mikserem i stopniowo dodajemy kajmak.
- Upieczone placki przekładamy przygotowaną masą. Na wierzch kładziemy ciasto posypane płatkami migdałów.
- Ciasta nie wstawiamy odrazu do lodówki, tylko przykrywamy go, żeby zmiękł. Po około 2 godzinach chłodzimy całość.








 
  
  
  
  
  
  
  
  
 