Ciasto migdałek

Ciasto migdałek

W świecie wypieków, ciasto migdałek zajmuje wyjątkowe miejsce. Pięknie prezentuje się na talerzu i obłędnie smakuje. Doskonale sprawdzi się na wyjątkowe okazje takie jak święta czy inne ważne rodzinne uroczystości.

Migdałek składa się z 3 kruchych blatów upieczonych z bezą, przełożonych pyszną masą kajmakową. Wierzch zdobią prażone płatki migdałów. Całość prezentuje się naprawdę wyjątkowo i gwarantuję, że zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.



Dlaczego warto upiec ciasto migdałek?

– przepis jest bardzo prosty, a składniki popularne i łatwo dostępne.

– wyjątkowy smak i i efektowny wygląd zrobi wrażenie na wszystkich gościach.

– ciasto długo zachowuje świeżość.

Jeśli szukacie pomysłu na wyjątkowy wypiek na specjalną okazję, ciasto migdałek sprawdzi się idealnie i zasmakuje wszystkim łasuchom!

CIASTO MIGDAŁEK PRZEPIS

Czas przygotowania: 40 minut | Czas pieczenia: 20 minut

Składniki

Ciasto

  • 2 kostki zimnego masła (400 g)
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Beza

  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru

Masa

  • 200 g miękkiego masła
  • 1 puszka kajmaku (510 g)

Dodatkowo

  • 50 g płatków migdałów


Przygotowanie

  1. Składniki na ciasto łączymy i zagniatamy. Dzielimy na 3 równe części.
  2. Każdy kawałek ciasta układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24×36 cm.
  3. Białka ubijamy z dodatkiem cukru na sztywną pianę.
  4. Na każdą blachę z ciastem wykładamy ubitą pianę z białek, jedną z nich dodatkowo posypujemy płatkami migdałowymi.
  5. Blaszki z ciastami wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Jeśli nie macie 3 blaszek tej samej wielkości to trzeba piec po kolei.
  6. Miękkie masło ucieramy mikserem i stopniowo dodajemy kajmak.
  7. Upieczone placki przekładamy przygotowaną masą. Na wierzch kładziemy ciasto posypane płatkami migdałów.
  8. Ciasta nie wstawiamy odrazu do lodówki, tylko przykrywamy go, żeby zmiękł. Po około 2 godzinach chłodzimy całość.


Przepis na ciasto migdałek
Ciasto migdałek przepis


Oceń przepis i udostępnij go swoim znajomym!

4.9 / 5. Liczba głosów: 153

Dodaj komentarz

szesnaście + 7 =