Ciasto Bounty

Ciasto Bounty

Jeśli lubicie kokosowego batonika Bounty, koniecznie musicie wypróbować ten przepis!  Już od dawna zabierałam się za jego przygotowanie i nastąpiła ta chwila. W końcu ciasto bounty wjechało na salony 😀



Domowe ciasto bounty wbrew pozorom nie jest trudne w przygotowaniu. Moim zdaniem należy do dosyć prostych ciast, dlatego gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu. Jest mocno kokosowe z nutką czekolady, wręcz rozpływa się w ustach. Rewelacyjnie smakuje z filiżanką ulubionej kawy. Koniecznie wypróbujcie przepis!

CIASTO BOUNTY – PRZEPIS

Liczba porcji: forma 24×24 cm | Czas przygotowania: 60 minut | Poziom trudności: Łatwy

Składniki

BISZKOPT

  • 4 jajka rozmiar M
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody

MASA KOKOSOWA

  • 250 g wiórków kokosowych
  • 750 ml mleka
  • 150 g masła
  • 3 łyżki cukru wanilinowego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 biała czekolada
  • 40 g budyniu śmietankowego bez cukru

POLEWA

  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 70 g czekolady mlecznej
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki śmietanki 30%


Wykonanie

  • Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy po jednym żółtku, mieszamy do połączenia składników. Kolejno dodajemy przesianą przez sito mąkę, proszek, kakao, całość delikatnie mieszamy. Dodajemy wodę o temperaturze pokojowej, ponownie mieszamy. Masę umieszczamy w blaszce 24×24 cm wyścielonej papierem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175 stopni przez ok. 25 minut.
  • 500 ml mleka doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy wiórki kokosowe i cukier wanilinowy. Gotujemy na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszamy, by nic nie przywarło do dna garnka. Gdy kokos wsiąknie mleko zdejmujemy z ognia.
  • Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  • 250 ml mleka mieszamy z proszkiem budyniowym.
  • Do kokosu wlewamy czekoladę oraz mleko z budyniem. Całość gotujemy, aż budyń stężeje. Zdejmujemy z gazu i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  • Masło ucieramy z cukrem, następnie stopniowo dodajemy masę kokosową. Gotową masę umieszczamy na biszkopcie.
  • Czekolady łamiemy na kostki. Umieszczamy w garnuszku z masłem, śmietanką i rozpuszczamy. Gdy polewa stanie się jednolitą masą, rozsmarowujemy ją na cieście. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin.


Ciasto Bounty
Ciasto Bounty


Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 489

Dodaj komentarz

cztery − 1 =