Ciasto Bounty

Ciasto Bounty

Jeśli lubicie kokosowego batonika Bounty, koniecznie musicie wypróbować ten przepis!  Już od dawna zabierałam się za jego przygotowanie i nastąpiła ta chwila. W końcu ciasto bounty wjechało na salony 😀



Domowe ciasto bounty wbrew pozorom nie jest trudne w przygotowaniu. Moim zdaniem należy do dosyć prostych ciast, dlatego gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu. Jest mocno kokosowe z nutką czekolady, wręcz rozpływa się w ustach. Rewelacyjnie smakuje z filiżanką ulubionej kawy. Koniecznie wypróbujcie przepis!

CIASTO BOUNTY – PRZEPIS

Liczba porcji: forma 24×24 cm | Czas przygotowania: 60 minut | Poziom trudności: Łatwy

Składniki

BISZKOPT

  • 4 jajka rozmiar M
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody

MASA KOKOSOWA

  • 250 g wiórków kokosowych
  • 500 ml mleka
  • 150 g masła
  • 3 łyżki cukru wanilinowego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 biała czekolada
  • 250 ml mleka
  • 40 g budyniu śmietankowego bez cukru

POLEWA

  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 70 g czekolady mlecznej
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki śmietanki 30%


Wykonanie

  • Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy po jednym żółtku, mieszamy do połączenia składników. Kolejno dodajemy przesianą przez sito mąkę, proszek, kakao, całość delikatnie mieszamy. Dodajemy wodę o temperaturze pokojowej, ponownie mieszamy. Masę umieszczamy w blaszce 24×24 cm wyścielonej papierem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175 stopni przez ok. 25 minut.
  • 500 ml mleka doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy wiórki kokosowe i cukier wanilinowy. Gotujemy na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszamy, by nic nie przywarło do dna garnka. Gdy kokos wsiąknie mleko zdejmujemy z ognia.
  • Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  • 250 ml mleka mieszamy z proszkiem budyniowym.
  • Do kokosu wlewamy czekoladę oraz mleko z budyniem. Całość gotujemy, aż budyń stężeje. Zdejmujemy z gazu i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  • Masło ucieramy z cukrem, następnie stopniowo dodajemy masę kokosową. Gotową masę umieszczamy na biszkopcie.
  • Czekolady łamiemy na kostki. Umieszczamy w garnuszku z masłem, śmietanką i rozpuszczamy. Gdy polewa stanie się jednolitą masą, rozsmarowujemy ją na cieście. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin.


Ciasto Bounty
Ciasto Bounty


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

13 + 10 =