Ciasto na wafelkowym spodzie to doskonałe rozwiązanie dla osób, które pragną przygotować coś słodkiego bez konieczności używania piekarnika. To pyszne ciasto bez pieczenia zachwyca swoim wyglądem, smakiem, ale i prostotą wykonania.
Dlaczego warto wybrać ciasto na wafelkowym spodzie?
Fakt, że nie wymaga pieczenia, pozwala zaoszczędzić na sporo czasu. Jest bardzo proste w przygotowaniu, dzięki czemu osoby rozpoczynające swoją przygodę w kuchni nie muszą się obawiać, że coś nie wyjdzie. Każdy śmiało może zabrać się za przygotowanie tego deseru. Ciasto pięknie prezentuje się na stole – warstwowe połączenie wafelków, herbatników i kremu prezentuje się naprawdę ciekawie! Zapraszam do zapoznania się z przepisem!
CIASTO NA WAFELKOWYM SPODZIE – PRZEPIS
Składniki
- 180 g wafelków kakaowych
- 24 harbatniki kakaowe
- 24 herbatniki jasne
- 500 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki nutelli
Polewa
- 60 g masła
- 25 g kakao
- 50 g cukru
- 4 łyżki mleka
Wykonanie
- Schłodzoną śmietankę kremówkę przełożyć do misy miksera, dodać serek mascarpone oraz cukier puder. Całość ubić na puszystą masę. Podzielić ją na pół i do jednej części dodać nutellę, wymieszać.
- Blaszkę 20×20 cm wyścielić folią spożywczą. Na spodzie ułożyć wafelki kakaowe, wcześniej zamoczone w mleku. Na wafelkach rozprowadzić połowę kremu z nutellą i przykryć herbatnikami kakaowymi. Na herbatnikach rozprowadzić pozostały krem z nutellą i znów przykryć herbatnikami kakaowymi.
- Następnie na herbatniki wyłożyć masę śmietankową, przykryć jasnymi herbatnikami, znów masa i jasne herbatniki.
- Składniki na polewę przełożyć do rondelka i podgrzać. Mieszać, podgrzewając, do uzyskania jednolitej polewy. Lekko przestudzić i wyłożyć na ciasto.