Ciasto podwójnie brzoskwiniowe to idealny deser dla miłośników brzoskwiń. Zawiera ono podwójną warstwę brzoskwiń, w postaci musu oraz galaretki z kawałkami tego owocu.
Ciasto z brzoskwiniami, które zaprezentuję Wam w dzisiejszym wpisie nie wymaga pieczenia. Przygotowane jest na spodzie z herbatników. Jest ono nieco pracochłonne w przygotowaniu, ponieważ musimy poczekać aż jedna z warstw zastygnie, by móc nałożyć kolejną. W między czasie możemy odpocząć lub napić się kawy 🙂
Ciasto podwójnie brzoskwiniowe to bardzo lekki i puszysty deser, idealny do kawy. Możnaby go także nazwać sernikiem na zimno, ponieważ masa składa się głównie z sera z wiaderka.
Puszysta masa na spodzie herbatnikowim połączona z podwójną warstwą brzoskwiń smakuje naprawdę świetnie. Deser jest lekki i orzeźwiający.
PRZEPIS NA CIASTO PODWÓJNIE BRZOSKWINIOWE
Składniki
MASA
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 250 g serka mascarpone
- 80 ml wrzątku
- 3 łyżki żelatyny
- 160 g cukru pudru
- 250 g śmietany 18%
MUS BRZOSKWINIOWY
- duża puszka brzoskwiń
- 2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe
GALARETKA Z BRZOSKWINIAMI
- duża puszka brzoskwiń
- 2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe
DODATKOWO
- 20 herbatników maślanych
Wykonanie
- Żelatynę rozpuszczamy w 80 ml wrzątku, odstawiamy do przestygnięcia.
- Masę serową, serek mascarpone, śmietanę oraz cukier przerzucamy do jednej miski. Całość miksujemy na gładką masę. Pod koniec ubijania wlewamy przestygniętą żelatynę.
- Formę o wymiarach 24×36 wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy warstwę herbatników.
- Na herbatniki rozprowadzamy masę serową. Całość wstawiamy do lodówki do stężenia.
- Brzoskwinie z jednej puszki odsączamy z zalewy i blendujemy na mus. W 400 ml wody rozrabiamy dwie galaretki, następnie dodajemy je do musu brzoskwiniowego. Całość odstawiamy w zimne miejsce, do lekkiego stężenia. Kiedy mus zacznie tężeć rozprowadzamy go na masie serowej.
- Brzoskwinie z drugiej puszki kroimy w kostkę. Zagotowujemy 250 ml wody, wsypujemy do niej dwie galaretki brzoskwiniowe. Odstawiamy by lekko ostygły. Do rozpuszczonych galaretek wsypujemy pokrojone brzoskwinie, całość mieszamy do połączenia składników.
- Lekko tężejącą galaretkę z kawałkami brzoskwiń rozprowadzamy na stężałej warstwie musu brzoskwiniowego. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin, by ciasto stężało.