Ciasto Podwójnie Brzoskwiniowe



Ciasto podwójnie brzoskwiniowe to idealny deser dla miłośników brzoskwiń. Zawiera ono podwójną warstwę brzoskwiń, w postaci musu oraz galaretki z kawałkami tego owocu.

Ciasto z brzoskwiniami, które zaprezentuję Wam w dzisiejszym wpisie nie wymaga pieczenia. Przygotowane jest na spodzie z herbatników. Jest ono nieco pracochłonne w przygotowaniu, ponieważ musimy poczekać aż jedna z warstw zastygnie, by móc nałożyć kolejną. W między czasie możemy odpocząć lub napić się kawy 🙂

Ciasto podwójnie brzoskwiniowe to bardzo lekki i puszysty deser, idealny do kawy. Możnaby go także nazwać sernikiem na zimno, ponieważ masa składa się głównie z sera z wiaderka.

Puszysta masa na spodzie herbatnikowim połączona z podwójną warstwą brzoskwiń smakuje naprawdę świetnie. Deser jest lekki i orzeźwiający.

PRZEPIS NA CIASTO PODWÓJNIE BRZOSKWINIOWE



Składniki

MASA

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 250 g serka mascarpone
  • 80 ml wrzątku
  • 3 łyżki żelatyny
  • 160 g cukru pudru
  • 250 g śmietany 18%

MUS BRZOSKWINIOWY

  • duża puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe

GALARETKA Z BRZOSKWINIAMI

  • duża puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe

DODATKOWO

  • 20 herbatników maślanych


Wykonanie

  • Żelatynę rozpuszczamy w 80 ml wrzątku, odstawiamy do przestygnięcia.
  • Masę serową, serek mascarpone, śmietanę oraz cukier przerzucamy do jednej miski. Całość miksujemy na gładką masę.  Pod koniec ubijania wlewamy przestygniętą żelatynę.
  • Formę o wymiarach 24×36 wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy warstwę herbatników. 
  • Na herbatniki rozprowadzamy masę serową. Całość wstawiamy do lodówki do stężenia. 
  • Brzoskwinie z jednej puszki odsączamy z zalewy i blendujemy na mus. W 400 ml wody rozrabiamy dwie galaretki, następnie dodajemy je do musu brzoskwiniowego. Całość odstawiamy w zimne miejsce, do lekkiego stężenia. Kiedy mus zacznie tężeć rozprowadzamy go na masie serowej.
  • Brzoskwinie z drugiej puszki kroimy w kostkę. Zagotowujemy 250 ml wody, wsypujemy do niej dwie galaretki brzoskwiniowe. Odstawiamy by lekko ostygły. Do rozpuszczonych galaretek wsypujemy pokrojone brzoskwinie, całość mieszamy do połączenia składników. 
  • Lekko tężejącą galaretkę z kawałkami brzoskwiń rozprowadzamy na stężałej warstwie musu brzoskwiniowego. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin, by ciasto stężało.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

szesnaście − dziewięć =