Ciasto prosciutto to bardzo proste i łatwe ciasto bez pieczenia. Jak sama nazwa mówi, jest ono bardzo łatwe w wykonaniu, a do jego przygotowania potrzebujemy zaledwie 15 minut. Wystarczy ułożyć na blaszce herbatniki i przełożyć je przygotowaną masą. Proste prawda?
Ciasto prosciutto jest bardzo lekkie, delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. Kiedy mam ochotę na coś słodkiego, zazwyczaj przygotowuję ciasto prosciutto, ze względu na prostotę i szybkość wykonania. Deser ten jest bardzo klasyczny, dzięki czemu na pewno wpadnie w gusta smakowe każdego miłośnika słodkości.
Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne ciasto prosciutto bez pieczenia, które będzie idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy, a także świetnym poczęstunkiem dla gości.
PRZEPIS NA CIASTO PROSCIUTTO
Składniki
- 800 g sera twarogowego z wiaderka
- 500 ml śmietany kremówki
- 2 galaretki przeźroczyste
- 100 g cukru pudru
- ok. 40 herbatników
- czekolada mleczna
Wykonanie
- Galaretki przeźroczyste rozpuszczamy w 500 ml wrzątku, odstawiamy do ostygnięcia.
- Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Następnie stopniowo dodajemy ser z wiaderka, łyżka po łyżce. Pod koniec ubijania wlewamy zimną, ale nie stężałą galaretkę.
- Blaszkę o wymiarach 24×24 wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy warstwę herbatników.
- Na herbatniki wykładamy połowę masy, a na nią drugą warstwę herbatników.
- Na herbatniki rozsmarowujemy pozostałą masę. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia. Następnie posypujemy startą czekoladą.