Ciasto snickers wzorowane na dobrze każdemu znanym batoniku z dużą ilością orzechów i masy krówkowej. Ta smaczna i słodka przekąska przygotowana jest w wersji bez pieczenia. Można ją przygotować w kilka chwil i cieszyć się jej smakiem przez długi czas.
Ciasto snickers bez pieczenia to jedno z najlepszych i najłatwiejszych ciast, jakie znam. Do jego przygotowania potrzebujemy herbatników kakaowych, słonych krakersów, masy krówkowej, orzeszków ziemnych oraz masy śmietanowej. Całość idealnie do siebie pasuje i tworzy wyśmienite ciasto, któremu ciężko się oprzeć!
To smakowite ciasto snickers to idealny deser na każdą nadarzającą się okazję. Będzie idealnym pomysłem na ciasto na święta, czy też różnego rodzaju domowe imprezy. Jestem pewna, że swoim smakiem zachwyci każdego gościa. Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA CIASTO SNICKERS
Składniki
- 500 ml śmietanki 30%
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- ok. 20 herbatników kakaowych
- ok. 24 krakersy
- 1 puszka masy krówkowej
- 50 g orzeszków ziemnych + 2 garście do posypania
- 100 g gorzkiej czekolady
Wykonanie
- Do miski przekładamy serek mascarpone, wlewamy śmietankę kremówkę, dodajemy 1 łyżkę masy krówkowej oraz 2 łyżki cukru pudru. Całość ubijamy na wysokich obrotach do uzyskania puszystego kremu.
- Blaszkę 20×20 cm wyścieloną papierem do pieczenia wykładamy warstwą herbatników kakaowych. Na herbatnikach rozprowadzamy połowę przygotowanej masy, na której układamy krakersy.
- Orzeszki ziemne siekamy na mniejsze kawałki. Dodajemy do nich połowę puszki masy krówkowej. Całość wykładamy na krakersy. Na masę krówkową z orzeszkami układamy drugą warstwę krakersów.
- Na krakersy wykładamy pozostałą masę śmietanową, a na niej układamy herbatniki kakaowe. Na wierzchu rozprowadzamy pozostałą masę krówkową. Całość posypujemy orzeszkami oraz polewamy rozpuszczoną czekoladą.
- Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.