
Zielona tarta z musem malinowym – wyjątkowy deser pełen koloru i smaku
Zielona tarta z musem malinowym to prawdziwa uczta dla oczu i podniebienia! Pięknie prezentuje się na stole i idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Jej sekretem jest kruchy, delikatnie maślany spód o soczystym zielonym kolorze, który zyskujemy dodając do ciasta sproszkowanej zielonej herbaty matcha. Dopełnieniem smaku jest aksamitny krem na bazie mascarpone, mleka skondensowanego i jajek. Całość wykończona lekko kwaskowym musem malinowym, co idealnie przełamuje słodki smak tarty.
Połączenie chrupiącego spodu, delikatnego kremu i orzeźwiającego musu sprawia, że tarta smakuje naprawdę świetnie. Jest zarówno elegancka, nietuzinkowa, jak i niezwykle smaczna. Świetnie sprawdzi się na rodzinne przyjęcia, domowe uroczystości czy jako wyjątkowy deser do kawy. Tarta z musem malinowym wbrew pozorom jest naprawdę łatwa w przygotowaniu, dlatego też gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu.
Skosztujcie tej wyjątkowej tarty i zakochajcie się w jej pięknym kolorze i świetnym smaku!
ZIELONA TARTA Z MUSEM MALINOWYM – PRZEPIS
Składniki
KRUCHY SPÓD
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 1 płaska łyżka matchy
- 60 g cukru pudru
- 2 żółtka
- szczypta soli
KREM
- 250 g serka mascarpone
- 250 g mleka skondensowanego słodkiego (z puszki)
- 2 jajka
MUS MALINOWY
- 250 g malin
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
Wykonanie
- Mąkę przesiać, dodać do niej cukier, matchę, sól oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Całość połączyć za pomocą robota lub ręcznie. Podczas łączenia składników dodać żółtka. Ugniatać do uzyskania jednolitego ciasta.
- Formę na tartę natłuścić, wyłożyć do niej ciasto, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut.
- Ciasto przykryć folią aluminiową a na spód wysypać obciążenie w postaci grochu lub ryżu.
- Formę z tartą wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 15 minut, następnie zdjąć folię i piec kolejne 15 minut.
- Mascarpone, jajka oraz mleko skondensowane przełożyć do jednej miski. Zmiksować tylko do połączenia. Delikatnie wylać na tartę i wstawić do piekarnika. Piec około 25 minut, do momentu, aż masa zastygnie. Po upieczeniu odstawić do przestygnięcia.
- Do rondelka przełożyć maliny, dodać cukier oraz żelatynę. Całość podgrzewać, do momentu, aż masa zacznie bulgotać, nie gotować. Odstawić do przestygnięcia i wylać na tartę. Tartę wstawić do lodówki do całkowitego stężenia musu.
