Zielona tarta z musem malinowym

Zielona tarta z musem malinowym

Zielona tarta z musem malinowym – wyjątkowy deser pełen koloru i smaku


Zielona tarta z musem malinowym to prawdziwa uczta dla oczu i podniebienia! Pięknie prezentuje się na stole i idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Jej sekretem jest kruchy, delikatnie maślany spód o soczystym zielonym kolorze, który zyskujemy dodając do ciasta sproszkowanej zielonej herbaty matcha. Dopełnieniem smaku jest aksamitny krem na bazie mascarpone, mleka skondensowanego i jajek. Całość wykończona lekko kwaskowym musem malinowym, co idealnie przełamuje słodki smak tarty.



Połączenie chrupiącego spodu, delikatnego kremu i orzeźwiającego musu sprawia, że tarta smakuje naprawdę świetnie. Jest zarówno elegancka, nietuzinkowa, jak i niezwykle smaczna. Świetnie sprawdzi się na rodzinne przyjęcia, domowe uroczystości czy jako wyjątkowy deser do kawy. Tarta z musem malinowym wbrew pozorom jest naprawdę łatwa w przygotowaniu, dlatego też gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu.

Skosztujcie tej wyjątkowej tarty i zakochajcie się w jej pięknym kolorze i świetnym smaku!

ZIELONA TARTA Z MUSEM MALINOWYM – PRZEPIS

Składniki

KRUCHY SPÓD

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 1 płaska łyżka matchy 
  • 60 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

KREM

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g mleka skondensowanego słodkiego (z puszki)
  • 2 jajka

MUS MALINOWY

  • 250 g malin
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny


Wykonanie

  • Mąkę przesiać, dodać do niej cukier, matchę, sól oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Całość połączyć za pomocą robota lub ręcznie. Podczas łączenia składników dodać żółtka. Ugniatać do uzyskania jednolitego ciasta. 

  • Formę na tartę natłuścić, wyłożyć do niej ciasto, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut.

  • Ciasto przykryć folią aluminiową a na spód wysypać obciążenie w postaci grochu lub ryżu.

  • Formę z tartą wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 15 minut, następnie zdjąć folię i piec kolejne 15 minut.

  • Mascarpone, jajka oraz mleko skondensowane przełożyć do jednej miski. Zmiksować tylko do połączenia. Delikatnie wylać na tartę i wstawić do piekarnika. Piec około 25 minut, do momentu, aż masa zastygnie. Po upieczeniu odstawić do przestygnięcia. 

  • Do rondelka przełożyć maliny, dodać cukier oraz żelatynę. Całość podgrzewać, do momentu, aż masa zacznie bulgotać, nie gotować. Odstawić do przestygnięcia i wylać na tartę. Tartę wstawić do lodówki do całkowitego stężenia musu. 


Zielona tarta z musem malinowym przepis


Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 570

Dodaj komentarz

20 + dziewiętnaście =