Ciasto Tofelek to pyszny deser bez pieczenia, który z pewnością zachwyci Wasze podniebienia. Ciasto jest rewelacyjnie w smaku, proste w przygotowaniu i co najważniejsze nie wymaga pieczenia. Ciasto przygotowane jest ba bazie krakersów, które przełożone są masą kajmakową z orzeszkami ziemnymi, następnie kremem śmietankowym z wafelkami toffi i wykończone bitą śmietanką z posypką z czekolady i orzeszków ziemnych. Całość wręcz rozpływa się w ustach!
To pyszne i szybkie ciasto Tofelek bez pieczenia to idealny pomysł deser dla wszystkich miłośników słodkości. Idealnie sprawdzi się na każdą okazję i co najważniejsze zawsze wychodzi!
PRZEPIS NA CIASTO TOFELEK BEZ PIECZENIA
Składniki
- 48 krakersów
- 500 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 4 wafelki w czekoladnie o smaku toffi (u mnie Estella)
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 puszka masy krówkowej
- 3/4 szklanki orzeszków ziemnych
- 1 czekolada mleczna
Wykonanie
- Śmietankę kremówkę ubić z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę, podzielić na dwie części.
- Wafelki pokroić w kostkę, dodać do jednej części masy.
- Blaszkę 24×24 cm wyłożyć folią spożywczą i ułożyć na niej warstwę krakersów.
- Masę krówkową lekko podgrzać, by była nieco rzadsza. Orzeszki ziemne drobno posiekać, 2/3 z nich dodać do masy krówkowej i wymieszać. Całość wyłożyć na krakersy i przykryć kolejną warstwą krakersów.
- Na krakersy wyłożyć masę z wafelkami, wyrównać. Na wierzch ułożyć kolejną warstwę krakersów a na nich rozprowadzić masę śmietankową.
- Wierzch ciasta udekorować czekoladą i orzeszkami. Całość wstawić do lodówki na całą noc.