Ciasto Filadelfia

Ciasto Filadelfia

Ciasto Filadelfia to pomysł na ciekawy deser, który pięknie prezentuje się na stole i wyśmienicie smakuje. Ciasto składa się z kakaowego biszkoptu, masy śmietankowo-serowej i wiśni zatopionych w galaretce. Prosto i smacznie. Ciasto Filadelfia doskonale sprawdzi się do popołudniowej kawy czy herbaty, lub na specjalne okazje takie jak urodziny, imieniny czy święta. Ciasto na pewno przykuje uwagę gości i z przyjemnością będą się nim zajadać. Zapraszam na przepis!



CIASTO FILADELFIA PRZEPIS

Składniki

Biszkopt

  • 4 jajka
  • 80 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 70 g cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa serowa

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g sera z wiaderka
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 80 ml wody

Warstwa galaretkowa z owocami

  • 1 słoik wiśni drylowanych w syropie (720 g)
  • 1 galaretka wiśniowa


Przygotowanie

BISZKOPT

  • Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą masę z dodatkiem soli. Następnie cały czas ubijając, stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie już szklista, dodawać żółtka, jedno po drugim.
  • Mąkę pszenną wymieszać z kakao, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Suche składniki wsypać do masy jajecznej i całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką do połączenia. Pod koniec mieszania dodać olej.
  • Masę przełożyć na blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec przez 30 minut, do tzw suchego patyczka.

WARSTWA Z GALARETKĄ

  • Do rondelka przelać sok z wiśni i dolać wody tak, by łącznie otrzymać 500 ml płynu. Zagotować, dodać galaretkę wiśniową i wymieszać. Odstawić do ostudzenia.
  • Do przestudzonej galaretki wsypać drylowane wiśnie i odstawić do lekkiego stężenia.


MASA SEROWA

  • Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić do przestudzenia.
  • Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodać ser z wiaderka.
  • Do żelatyny dodać 2 łyżki masy i wymieszać. Następnie całość przelać do masy serowej i wymieszać.
  • Masę wyłożyć na biszkopt i ciasto wstawić na chwilę do lodówki.
  • Na stężałą masę serową wyłożyć galaretkę z wiśniami i wyrównać. Całość ponownie wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia.
ciasto z wiśniami
ciasto na biszkopcie z wiśniami


Zapraszam również na krótki filmik, w którym możecie zobaczyć jak krok po kroku przygotować to pyszne ciasto!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

trzy × cztery =