Ciasto wiśniowy chrupek to przepyszny wypiek, który posmakuje każdemu. Składa się z delikatnego biszkopta, chrupiącej wkładki przygotowanej z nutelli i płatków kukurydzianych, galaretki wiśniowej, delikatnego kremu na bazie śmietanki i mascarpone a całość wykończona jest puszystą bezą. Wszystkie te warstwy połączone ze sobą smakują wyśmienicie i idealnie do siebie pasują.
Ciasto wiśniowy chrupek idealnie sprawdzi się na zbliżające się święta, a także każdą inną okazję. Jest naprawdę pyszne, pięknie prezentuje się na stole i w naszym domu zebrało mnóstwo pochwał. Zapraszam do zapoznania się z przepisem. Jestem pewna, że wiśniowy chrupek zachwyci Wasze podniebienia.
CIASTO WIŚNIOWY CHRUPEK – PRZEPIS
Składniki
BISZKOPT
- 3 jajka rozmiar L
- 70 g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 80 g cukru
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
BEZA
- 4 białka
- 180 g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
CHRUPIĄCA WKŁADKA
- 4 czubate łyżki nutelli
- 60 g płatków kukurydzianych
WIŚNIE W GALARETCE
- 700 ml kompotu z wiśni (kompot + woda)
- 360 g wiśni (waga po odsączeniu)
- 2 galaretki wiśniowe
KREM
- 500 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Wykonanie
BISZKOPT
- Białka jajek ubijamy ze szczyptą soli na puszystą pianę. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier, miksujemy do uzyskania puszystej i szklistej piany. Następnie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka, miksujemy do połączenia składników, pod koniec wlewamy olej.
- Do masy jajecznej wsypujemy przesianą mąkę, delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Masę jajeczną przekładamy na blaszkę 24×24 cm, wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 20 minut, grzanie góra dół.
BEZA
- Białka jajek ubijamy ze szczyptą soli na puszystą pianę. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do uzyskania szklistej i puszystej masy. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy.
- Bezę wykładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, na której wcześniej odrysowujemy kształt naszej formy. Bezę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 130 stopni na 30 minut, grzanie góra dół. Po upływie czasu zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy kolejne 30 minut. Bezę pozostawiamy w zamkniętym piekarniku do całkowitego przestygnięcia.
CHRUPIĄCA WKŁADKA
- Płatki kukurydziane kruszymy. Najlepiej zrobić to za pomocą woreczka i tłuczka do mięsa.
- Nutelle delikatnie podgrzewamy, dodajemy do niej pokruszone płatki i mieszamy. Całość wykładamy na przestygnięty biszkopt.
GALARETKA Z WIŚNIAMI
- Wiśnie odcedzamy z kompotu. Wiśnie odkładamy na bok, do kompotu dolewamy wody, by łącznie uzyskać 700 ml płynu. Całość zagotowujemy, zdejmujemy z palnika, wsypujemy galaretki wiśniowe, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.
- Do przestygniętej galaretki wsypujemy wiśnie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wykładamy na ciasto, całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
KREM ŚMIETANKOWY
- Schłodzoną śmietankę kremówkę miksujemy z mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę. Gotowy krem wykładamy na ciasto, na krem wykładamy bezę. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.