Zawijasy Drożdżowe – Zawijane Bułeczki Pizzowe



Zawijasy drożdżowe, inaczej zawijane bułeczki pizzowe to idealny pomysł na smaczną przekąskę. Podczas różnego rodzaju domowych imprez, spotkań ze znajomymi czy rodziną sprawdzą się idealnie. Tego typu przekąski imprezowe szybciej znikają z talerza niż najlepsza sałatka.

Zawijasy drożdżowe z pewnością posmakują każdemu miłośnikowi pizzy, czyli praktycznie każdemu, bo kto nie lubi pizzy?

Zawijane bułeczki pizzowe są bardzo łatwe w przygotowaniu. Świetnie smakują w wersji na ciepło i na zimno. Mogą posłużyć nie tylko jako poczęstunek, ale także idealny posiłek do pracy czy szkoły. Będą świetną alternatywą dla tradycyjnych kanapek.



Jeśli więc szykuje Wam się domowa impreza lub nie macie pomysłu na posiłek do pracy, zawijasy drożdżowe będą idealnym pomysłem! Z pewnością posmakują każdemu z Was!

PRZEPIS NA ZAWIJASY DROŻDŻOWE

Składniki

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 120 ml wody
  • 30 g masła
  • 1 jajko
  • 10 g drożdży suchych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczka soli

Farsz:

  • 150 g szynki w plastrach
  • 120 g sera żółtego w plastrach
  • ketchup
  • oliwki
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1/4 papryki zielonej

Sos:

  • 1/2 szklanki ketchupu
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/3 łyżeczki chilli

Z porcji wychodzi około 30-35 sztuk.



Przygotowanie:

  • W misce umieścić letnią wodę, cukier, drożdże, łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 15 minut.
  • Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Całość przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 h.
  • Ser i szynkę, paprykę, pokroić w kostkę, oliwki i pomidorki w paseczki.
  • Ciasto umieścić na stolnicy, rozwałkować na cienki placek o grubości ok 4 mm.
  • Składniki na sos dokładnie wymieszać. Rozsmarować na rozwałkowanym cieście, następnie umieścić pozostałe składniki.
  • Ciasto zwinąć w roladkę, a następnie pokroić na plastry o grubości ok. 1,5-2 cm.


  • Roladki umieścić w pozycji leżącej na blaszce i docisnąć, by nieco się spłaszczyły.
  • Pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut.
  • Piec w nagrzanym piekarniku przez 18-20 min w 180°C grzanie góra/dół




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.