Ciasto z malinami i kruszonką

Ciasto z malinami i kruszonką

Dzisiaj mam dla Was kolejne proste, a zarazem smaczne ciasto z malinami i kruszonką, które stało się hitem w moim domu. Kwaśne owoce w połączeniu ze słodkim ciastem idealnie się komponuje i wyśmienicie smakuje. Wypiek doskonale sprawdzi się do popołudniowej kawy czy herbaty, lub gdy spodziewamy się gości.



Przepis na ciasto z malinami i kruszonką jest prosty i szybki. Do jego przygotowania potrzeba zaledwie kilku prostych składników, które z pewnością większość z Was znajdzie w swojej kuchni. Jeśli macie ochotę na małe co nieco, koniecznie musicie wypróbować ten przepis na ciasto z malinami i kruszonką.

CIASTO Z MALINAMI I KRUSZONKĄ PRZEPIS

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 3 całe jajka
  • 50 g roztopionego masła
  • 120 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g malin

Kruszonka

  • 75 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 50 g cukru


Przygotowanie

  • Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i roztopione masło. Całość wymieszać do połączenia przy użyciu drewnianej łyżki.
  • Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wierzch posypać malinami.
  • Składniki na kruszonkę przełożyć do miski. Całość rozcierać dłońmi aż składniki się połączą i powstanie kruszonka.
  • Kruszonką posypać ciasto.
  • Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 45 minut, do tzw suchego patyczka.


ciasto z owocami
ciasto z owocami i kruszonką


Poniżej znajdziecie również krótki filmik, w którym pokazuję krok po kroku jak przygotować to pyszne ciasto z malinami i kruszonką.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.