
Ciasto z musem truskawkowym i wkładką pistacjową – pyszny deser, który zachwyci każdego!
Ciasto z musem truskawkowym i wkładką pistacjową to pyszne ciasto warstwowe. Składa się z puszystego biszkopta, wkładki pistacjowej, musu truskawkowego, kremu na bazie śmietanki i mascarpone oraz okazałej bezy.
To ciasto to prawdziwa uczta dla podniebienia: delikatny, truskawkowy mus, chrupiąca wkładka pistacjowa i puszysty biszkopt tworzą razem smaczną kompozycję, która zachwyci każdego łasucha. Idealnie sprawdzi się na letnie przyjęcie, urodziny, święta czy inne okazje w ciągu roku.
Jeśli szukacie czegoś wyjątkowego, a jednocześnie lekkiego i świeżego – ciasto z musem truskawkowym i wkładką pistacjową będzie idealnym wyborem.
PRZEPIS NA CIASTO Z MUSEM TRUSKAWKOWYM I WKŁADKĄ PISTACJOWĄ
Składniki
BISZKOPT
- 3 jajka rozmiar L
- 80 g cukru
- 70 g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
BEZA
- 4 białka
- 180 g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
WKŁADKA PISTACJOWA
- 4 czubate łyżki kremu pistacjowego
- 30 g płatków kukurydzianych
- garść pistacji
MUS TRUSKAWKOWY
- 500 ml wody
- 300 g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
KREM
- 500 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki kremu pistacjowego
- 2 śmietan-fix (opcjonalnie)
Wykonanie
BISZKOPT
- Białka jajek ubić na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Miksować do uzyskania puszystej i szklistej masy. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółtka, miksować tylko do połączenia składników. Pod koniec miksowania dodać olej. Mąkę przesiać, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Masę przelać do formy 20×30 cm, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez 20 minut, grzanie góra-dół.
BEZA
- Białka jajek ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Miksować do uzyskania puszystej i szklistej masy. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać.
- Na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia narysować prostokąt 20×30 cm. Wyłożyć bezę na kształt prostokąta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 130 stopni, piec 30 minut, grzanie góra-dół. Po czasie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec kolejne 30 minut. Bezę zostawić w zamkniętym piekarniku do całkowitego przestygnięcia.
WKŁADKA PISTACJOWA
- Pistacje drobno posiekać, płatki kukurydziane pokruszyć. Dodać do nich krem pistacjowy i wymieszać. Całość wyłożyć na przestygnięty biszkopt.
MUS TRUSKAWKOWY
- Truskawki zblendować na mus, dodać do nich wodę i postawić na gaz. Zagotować. Do musu dodać galaretki truskawkowe, wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia. Tężejący mus wyłożyć na ciasto.
KREM
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę. Do stabilizacji masy, by była sztywniejsza, można użyć śmietan-fix, mieszając go z cukrem pudrem.
- Do gotowego kremu dodać krem pistacjowy i wymieszać. Masę wyłożyć na mus truskawkowy.
- Na wierzch położyć bezę.




Czy aby na pewno płatków kukurydzianych ma być 30g? To dość mało zważywszy, że na zdjęciu widać dość grubą warstwę chrupki z pistacjami.