Ciasto z musem truskawkowym i wkładką pistacjową

Ciasto z musem truskawkowym i wkładką pistacjową


Ciasto z musem truskawkowym i wkładką pistacjową – pyszny deser, który zachwyci każdego!

Ciasto z musem truskawkowym i wkładką pistacjową to pyszne ciasto warstwowe. Składa się z puszystego biszkopta, wkładki pistacjowej, musu truskawkowego, kremu na bazie śmietanki i mascarpone oraz okazałej bezy. 

To ciasto to prawdziwa uczta dla podniebienia: delikatny, truskawkowy mus, chrupiąca wkładka pistacjowa i puszysty biszkopt tworzą razem smaczną kompozycję, która zachwyci każdego łasucha. Idealnie sprawdzi się na letnie przyjęcie, urodziny, święta czy inne okazje w ciągu roku.

Jeśli szukacie czegoś wyjątkowego, a jednocześnie lekkiego i świeżego – ciasto z musem truskawkowym i wkładką pistacjową będzie idealnym wyborem.



PRZEPIS NA CIASTO Z MUSEM TRUSKAWKOWYM I WKŁADKĄ PISTACJOWĄ

Składniki

BISZKOPT

  • 3 jajka rozmiar L
  • 80 g cukru
  • 70 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

BEZA

  • 4 białka
  • 180 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

WKŁADKA PISTACJOWA

  • 4 czubate łyżki kremu pistacjowego
  • 30 g płatków kukurydzianych
  • garść pistacji

MUS TRUSKAWKOWY

  • 500 ml wody
  • 300 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe

KREM

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kremu pistacjowego
  • 2 śmietan-fix (opcjonalnie)


Wykonanie

BISZKOPT

  • Białka jajek ubić na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Miksować do uzyskania puszystej i szklistej masy. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółtka, miksować tylko do połączenia składników. Pod koniec miksowania dodać olej. Mąkę przesiać, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Masę przelać do formy 20×30 cm, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez 20 minut, grzanie góra-dół.

BEZA

  • Białka jajek ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Miksować do uzyskania puszystej i szklistej masy. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać.

  • Na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia narysować prostokąt 20×30 cm. Wyłożyć bezę na kształt prostokąta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 130 stopni, piec 30 minut, grzanie góra-dół. Po czasie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec kolejne 30 minut. Bezę zostawić w zamkniętym piekarniku do całkowitego przestygnięcia.

WKŁADKA PISTACJOWA

  • Pistacje drobno posiekać, płatki kukurydziane pokruszyć. Dodać do nich krem pistacjowy i wymieszać. Całość wyłożyć na przestygnięty biszkopt.

MUS TRUSKAWKOWY

  • Truskawki zblendować na mus, dodać do nich wodę i postawić na gaz. Zagotować. Do musu dodać galaretki truskawkowe, wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia. Tężejący mus wyłożyć na ciasto.

KREM

  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę. Do stabilizacji masy, by była sztywniejsza, można użyć śmietan-fix, mieszając go z cukrem pudrem.

  • Do gotowego kremu dodać krem pistacjowy i wymieszać. Masę wyłożyć na mus truskawkowy.

  • Na wierzch położyć bezę.


Ciasto z musem truskawkowym i wkładką pistacjową przepis
Ciasto z musem truskawkowym i wkładką pistacjową
Przepis na ciasto z musem truskawkowym i wkładką pistacjową
Ciasto z musem truskawkowym i wkładką pistacjową przepis


Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 569

1 komentarz

  1. Czy aby na pewno płatków kukurydzianych ma być 30g? To dość mało zważywszy, że na zdjęciu widać dość grubą warstwę chrupki z pistacjami.

Dodaj komentarz

dwadzieścia − 11 =