Migdałek, czyli inaczej ciasto z paznokciami to bardzo popularny wypiek. Warstwowe ciasto z krówkowym kremem, posypane migdałami, nie tylko świetnie smakuje, ale także prezentuje się bardzo ciekawie.
Ciasto z paznokciami to idealny wybór na domową imprezę, ważną uroczystość, a także święta. Możemy także pokusić się o jego przygotowanie, w zwykły dzień, jako dodatek do kawy.
Wbrew pozorom ciasto wydaje się trudne i pracochłonne, ale wcale tak nie jest. Sprawdźcie sami.
Przepis na Ciasto z Paznokciami
Składniki na blachę (20×36):
- 400 g mąki
- 250 g margaryny
- 3 żółtka
- 3 łyżki śmietany 18%
- łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
- puszka masy krówkowej
- 300 g masła
- 20 ml spirytusu
Piana:
- 1/2 szklanki cukru
- 3 białka
Dodatkowo:
- 60 g migdałów
Przygotowanie:
- Mąkę siekamy z margaryną, dodajemy żółtka, proszek do pieczenia i śmietanę. Całość wyrabiamy na ciasto. Dzielimy na 3 części.
- Białka ubijamy z cukrem.
- Ciasto wykładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Przykrywamy ubitą pianą i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 15 minut.
- W taki sam sposób postępujemy z każdym plackiem – 3 razy.
- Masło ucieramy, następnie stopniowo dodajemy masę krówkową a na samym końcu spirytus.
Przekładamy na przemian:
- placek
- masa
- placek
- masa
- placek
- masa
- migdały