Szybkie i proste ciasto z rabarbarem polane białą czekoladą to idealny deser do popołudniowej kawy czy herbaty. Ciasto jest pyszne w smaku i bosko pachnie. Ten doskonały placek z rabarbarem posmakuje każdemu bez wyjątku.
Rabarbar to idealny dodatek do ciast. Jego kwaśny aromat sprawia, że doskonale łączy się on ze słodkimi wypiekami, przełamując ich smak. Dodatkowo jest cennym źródłem witamin i minerałów. Zawiera m.in. witaminę C, E, A, a także spore ilości potasu i fosforu.
Przepis na ciasto z rabarbarem i białą czekoladą jest bardzo prosty, dlatego nawet osoby zaczynające swoją przygodę z wypiekami, bez problemu sobie z nim poradzą.
CIASTO Z RABARBAREM I BIAŁĄ CZEKOLADĄ PRZEPIS
Składniki
- 280 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 160 g cukru
- 50 g masła (roztopionego)
- 125 ml ciepłego mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 200 g rabarbaru
- 60 g białej czekolady
- 2 łyżki mleka do polewy
Wykonanie
- Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie do masła wlewamy podgrzane mleko.
- Całe jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy mleko wymieszane z masłem, przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz sól.
- Rabarbar myjemy i kroimy w paseczki, dodajemy do niego łyżkę cukru.
- Tortownicę o średnicy 20 cm wyścielamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Następnie na wierzchu układamy kawałki rabarbaru. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40-45 minut, do suchego patyczka.
- Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do niej 2 łyżki mleka. Taką polewą polewamy przestygnięte ciasto.