Kruche Ciasto ze Śliwkami



Tym razem bardzo popularne i dobrze Wam znane kruche ciasto ze śliwkami. Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia!

Kruche ciasto ze śliwkami to idealny pomysł na wykorzystanie pysznych śliwek w sezonie. Ciasto jest lekkie, słodziutkie, przełamane lekko kwaśnym smakiem śliwek. Wręcz rozpływa się w ustach!

Składniki na nadzienie:

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kg śliwek
  • 1/3 szklanki cukru


Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 średnie jajko

Sposób przygotowania

  • W dużej miejsce umieść mąka, cukier, proszek do pieczenia.
  • Dodaj jajko, pokrojone na kawałeczki masło. Całość wyrabiaj na gładkie ciasto.
  • Ciasto podziel na dwie części. Jedną część rozwałkuj na placek większy niż forma.
  • Ciasto przełóż do formy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.


  • Śliwki wymieszaj z cukrem i mąką, a następnie wyłóż na ciasto.
  • Resztę ciasta umieć na śliwkach w dowolny sposób – można zetrzeć na tarce, rozwałkować na placek.
  • Piecz w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 55 minut grzałka góra/dół.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

1 komentarz

Dodaj komentarz

18 − siedem =