Ciasto z rurkami bez pieczenia to doskonały deser na każdą okazję. Ciasto jest lekkie, delikatne i przepyszne! Przepis na ciasto z rurkami jest bardzo prosty i co najważniejsze nie wymaga pieczenia. Rurki do ciasta możecie wybrać o dowolnym ulubionym smaku, ja postawiłam na kakaowe rurki z kremem śmietankowym.
To pyszne ciasto z rurkami jest ekspresowe w przygotowaniu, a składniki niezbędne do jego przygotowania zakupicie w każdym sklepie. Zapraszam do zapoznania się z przepisem i przygotowania. Gwarantuję, że zachwyci Wasze podniebienia.
CIASTO Z RURKAMI BEZ PIECZENIA PRZEPIS
Składniki
- 660 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 400 g rurek z kremem (u mnie ciemne z kremem śmietankowym)
- 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
- 32 herbatniki kakaowe
- 16 herbatników maślanych
Wykonanie
- Śmietankę kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę. Przygotowaną masę dzielimy na dwie części.
- Blaszkę 24×24 cm wykładamy folią spożywczą. Na spodzie układamy herbatniki maślane.
- Rurki z kremem kroimy na kawałki o długości około 1 cm. Połowę z nich dodajemy do jednej części masy śmietankowej, mieszamy i wykładamy na herbatniki.
- Na masie układamy warstwę herbatników ciemnych, a na nich rozprowadzamy dżem porzeczkowy. Przykrywamy kolejną warstwą ciemnych herbatników.
- Na herbatniki wykładamy masę śmietankową, a wierzch dekorujemy pozostałymi rurkami.
- Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.