Ciasto z wiśniami i kruszonką to bardzo prosty i smaczny wypiek na każdą okazję. Do jego przygotowania nie potrzebujemy nawet miksera — wystarczy tylko zwykły widelec.
Ciasto widelcem mieszane z wiśniami i kruszonką robi się bardzo szybko, ponieważ trzeba tylko wymieszać mokre składniki, dodać do nich składniki suche, następnie wszystko razem połączyć i dokładnie wymieszać. Kolejno ciasto przełożyć na blachę, posypać owocami, kruszonką i do piekarnika. Proste, smaczne i ekspresowe ciasto z wiśniami, które doskonale sprawdzi się na deser do filiżanki kawy lub herbaty. Polecam!
CIASTO Z WIŚNIAMI I KRUSZONKĄ PRZEPIS
Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka (rozmiar L)
- 160 g cukru
- 400 g jogurtu naturalnego
- 0,5 szklanki oleju roslinnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 300 g wiśni
Kruszonka
- 75 g mąki pszennej
- 50 g zimnego masła
- 50 g cukru
Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
1. Wiśnie umyć i usunąć pestki.
2. Jajka wbić do miski, dodać cukier, jogurt i olej. Wymieszać widelcem do połączenia składników.
3. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i wsypywać porcjami do masy jajecznej. Całość mieszać widelcem do połączenia składników.
4. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia i wyrównać.
5. Na cieście rozłożyć wiśnie.
6. Składniki na kruszonkę połączyć i rozcierać palcami, aż powstaną grudki. Posypać ciasto.
7. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 50 minut do suchego patyczka.