Sałatka Szwedzka z Ogórków na Zimę

Dzisiejszy przepis poświęcony będzie miłośnikom przetworów, a dokładniej ogórków.

Kiedy nie mamy czasu na przygotowanie sałatki do obiadu, domowe przetwory sprawdzą się idealnie. Otwierając słoik, czujemy zapach lata, oraz przypominamy chwile ciepłych i słonecznych dni.



Szwedzka sałatka z ogórków to idealny dodatek do różnego rodzaju dań obiadowych czy kanapek. Z pewnością posmakuje każdemu z Was.

Tak przygotowane ogórki można spożywać już po kilku dniach. Są naprawdę przepyszne!

Składniki:

  • 3 kg ogórków
  • 2 l wody
  • 2 łyżki soli


Do każdego słoika:

  • 1/2 łyżeczki ziarenek pieprzu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżeczka gorczycy

Zalewa:

  • 4,5 szklanki wody
  • 3 szklanki octu 10%
  • 3 szklanki cukru

Przygotowanie:

  • Ogórki umyć i pokroić w cienkie plastry.
  • Wodę wymieszać z sola i zalać nią ogórki. Wszystko odstawić na 3 godziny.
  • Po upływie czasu ogórki odsączyć na sitku i włożyć do słoików. Do każdego z nich dodać pieprz, ziele angielskie i gorczycę.
  • Przygotować zalewę: Wodę zagotować z octem i cukrem. Gorącą zalewą zalać wszystkie słoiki i mocno zakręcić.


  • Słoiki włożyć do garnka z ciepłą wodą i gotować ok. 15 minut.
  • Po upływie czasu wyjąć i odwrócić do góry dnem.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.