Deser Porzeczkowiec

Deser Porzeczkowiec

Deser porzeczkowiec to słodka przekąska, do której przygotowania zainspirowało mnie ciasto porzeczkowiec, które z pewnością mieliście okazję jeść. Porzeczkowiec w pucharku jest bardzo szybki do zrobienia a co najważniejsze, świetnie smakuje.



Do jego przygotowania potrzeba zaledwie kilku prostych składników, które możecie zakupić w każdym sklepie. Deser porzeczkowiec fenomenalnie prezentuje się w pucharkach czy kieliszkach. Do jego przygotowania możecie również wykorzystać szklanki. Zapraszam na przepis!

DESER PORZECZKOWIEC – PRZEPIS

Składniki

  • 1 opakowanie herbatników kakaowych
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 2/3 słoika dżemu porzeczkowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan fix
  • 50 g gorzkiej czekolady


Wykonanie 

  • Herbatniki kruszymy, najlepiej przełożyć je do woreczka i potłuc za pomocą tłuczka do mięsa. 
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan-fixem. 
  • Połowę pokruszonych herbatników przekładamy do 4 kieliszków czy pucharków, następnie wykładamy dżem porzeczkowy i pianę. Kolejna warstwa herbatników, dżem i znów piana. 
  • Wierzch deserków dekorujemy startą na tarce czekoladą. Gotowe deserki wstawiamy do lodówki na kilka godzin. 


Deser Porzeczkowiec
Deser Porzeczkowiec


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

14 − 9 =