Deser porzeczkowiec to słodka przekąska, do której przygotowania zainspirowało mnie ciasto porzeczkowiec, które z pewnością mieliście okazję jeść. Porzeczkowiec w pucharku jest bardzo szybki do zrobienia a co najważniejsze, świetnie smakuje.
Do jego przygotowania potrzeba zaledwie kilku prostych składników, które możecie zakupić w każdym sklepie. Deser porzeczkowiec fenomenalnie prezentuje się w pucharkach czy kieliszkach. Do jego przygotowania możecie również wykorzystać szklanki. Zapraszam na przepis!
DESER PORZECZKOWIEC – PRZEPIS
Składniki
- 1 opakowanie herbatników kakaowych
- 330 ml śmietanki 30%
- 2/3 słoika dżemu porzeczkowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan fix
- 50 g gorzkiej czekolady
Wykonanie
- Herbatniki kruszymy, najlepiej przełożyć je do woreczka i potłuc za pomocą tłuczka do mięsa.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan-fixem.
- Połowę pokruszonych herbatników przekładamy do 4 kieliszków czy pucharków, następnie wykładamy dżem porzeczkowy i pianę. Kolejna warstwa herbatników, dżem i znów piana.
- Wierzch deserków dekorujemy startą na tarce czekoladą. Gotowe deserki wstawiamy do lodówki na kilka godzin.