Kiełbasa bez wątpienia jest niekwestionowaną królową wędlin. Świetnie smakuje z grilla, zapiekana w piekarniku, smażona czy gotowana. Kiełbasa to także idealny dodatek do kanapki. Kiełbasa w każdej postaci cieszy się ogromną popularnością.
Wiele osób samemu robi domową kiełbasę, aby mieć pewność, że użyte w niej mięso jest świeże i dobrej jakości. Proces przygotowania kiełbasy jest dosyć długi i czasochłonny. Idealną alternatywą dla tradycyjnej kiełbasy będzie równie smaczna domowa kiełbasa w słoiku, którą możemy przygotować w nieco szybszy i łatwiejszy sposób.
Kiełbasa w słoiku z pewnością zachwyci swoim smakiem wszystkich miłośników domowych wyrobów. Poniżej zaprezentujemy Wam smaczny przepis na domową kiełbasę w słoiku, którą możecie przygotować w bardzo łatwy sposób. W naszym domu gości ona bardzo często, ponieważ jest naprawdę pyszna. Dużo lepsza niż tradycyjne wędliny kupowane w sklepie.
Zaletą gotowanej kiełbasy w słoiku jest fakt, że dzięki pasteryzacji, możemy ją przechowywać przez długi czas, mając gwarancje świeżości i smaku.
Kiełbasa w słoiku nie raz ratowała nam życie podczas nieoczekiwanej wizyty rodziny czy znajomych. Każdy zachwycał się jej cudownym zapachem i smakiem. Wystarczy otworzyć słoiczek, pokroić kiełbasę w plasterki i serwować w formie przekąski czy dodatku do pieczywa.
Pomysł na przygotowanie kiełbasy w słoiku pamiętam jeszcze z czasów dzieciństwa. W naszym domu bardzo często gościły tego typu wyroby. Postanowiliśmy je odtworzyć i przygotować samodzielnie. Wyszły bardzo smaczne, o czym możecie przekonać się sami, korzystając w poniższego przepisu.
GOTOWANA KIEŁBASA W SŁOIKU – PRZEPIS
Składniki:
- 2 kg zmielonego fileta z indyka
- 2 kg zmielonej szynki wieprzowej
- 1 kg zmielone łopatki wieprzowej
- 50 g soli
- 25 g solanki
- 12 g pieprzu
Dodatkowo:
- ziele angielskie
- liści laurowy
- żelatyna
- woda
Przygotowanie:
- Słoiki i nakrętki powinny być nowe.
- Mięso razem z przyprawami umieszczamy w pojemniku i dokładnie mieszamy.
- Na dnie każdego słoika (pojemność 0,5 l) umieszczamy po jednym liściu laurowym oraz zielu angielskim.
- Każdy słoik w 4/5 wysokości wypełniamy mięsem.
- Na wierzch dajemy łyżeczkę żelatyny oraz 2 łyżki wody.
- W garnku umieszczany słoiki. Zalewamy gorącą wodą z kranu, nie zalewamy w całości słoiczków (pokrywki powinny być nie zanurzone).
- Pasteryzujemy przez 1h 30 min w temperaturze 90-100 stopni.
We wcześniejszych wpisach znajdziecie także przepis na domową kiełbasę w słoiku w wersji zapiekanej w piekarniku: Domowa Kiełbasa w Słoiku