Domowa Kiełbasa w Słoiku



Kiełbasa bez wątpienia jest niekwestionowaną królową wędlin. Świetnie smakuje z grilla, zapiekana w piekarniku, smażona czy gotowana. Kiełbasa to także idealny dodatek do kanapki. Kiełbasa w każdej postaci cieszy się ogromną popularnością.

Wiele osób samemu robi domową kiełbasę, aby mieć pewność, że użyte w niej mięso jest świeże i dobrej jakości. Proces przygotowania kiełbasy jest dosyć długi i czasochłonny. Idealną alternatywą dla tradycyjnej kiełbasy będzie równie smaczna domowa kiełbasa w słoiku, którą możemy przygotować w nieco szybszy i łatwiejszy sposób.

Kiełbasa w słoiku z pewnością zachwyci swoim smakiem wszystkich miłośników domowych wyrobów. Poniżej zaprezentujemy Wam smaczny przepis na domową kiełbasę w słoiku, którą możecie przygotować w bardzo łatwy sposób. W naszym domu gości ona bardzo często, ponieważ jest naprawdę pyszna. Dużo lepsza niż tradycyjne wędliny kupowane w sklepie.



Zaletą gotowanej kiełbasy w słoiku jest fakt, że dzięki pasteryzacji, możemy ją przechowywać przez długi czas, mając gwarancje świeżości i smaku.

Kiełbasa w słoiku nie raz ratowała nam życie podczas nieoczekiwanej wizyty rodziny czy znajomych. Każdy zachwycał się jej cudownym zapachem i smakiem. Wystarczy otworzyć słoiczek, pokroić kiełbasę w plasterki i serwować w formie przekąski czy dodatku do pieczywa.

Pomysł na przygotowanie kiełbasy w słoiku pamiętam jeszcze z czasów dzieciństwa. W naszym domu bardzo często gościły tego typu wyroby. Postanowiliśmy je odtworzyć i przygotować samodzielnie. Wyszły bardzo smaczne, o czym możecie przekonać się sami, korzystając w poniższego przepisu.

GOTOWANA KIEŁBASA W SŁOIKU – PRZEPIS

Składniki:

  • 2 kg zmielonego fileta z indyka 
  • 2 kg zmielonej szynki wieprzowej
  • 1 kg zmielone łopatki wieprzowej
  • 50 g  soli
  • 25 g solanki 
  • 12 g pieprzu 

Dodatkowo:

  • ziele angielskie 
  • liści laurowy 
  • żelatyna 
  • woda


Przygotowanie:

  • Słoiki i nakrętki powinny być nowe.
  • Mięso razem z przyprawami umieszczamy w pojemniku i dokładnie mieszamy.
  • Na dnie każdego słoika (pojemność 0,5 l) umieszczamy po jednym liściu laurowym oraz zielu angielskim. 
  • Każdy słoik w 4/5 wysokości wypełniamy mięsem.
  • Na wierzch dajemy łyżeczkę żelatyny oraz 2 łyżki wody.
  • W garnku umieszczany słoiki. Zalewamy gorącą wodą z kranu, nie zalewamy w całości słoiczków (pokrywki powinny być nie zanurzone).
  • Pasteryzujemy przez 1h 30 min w temperaturze 90-100 stopni.


We wcześniejszych wpisach znajdziecie także przepis na domową kiełbasę w słoiku w wersji zapiekanej w piekarniku: Domowa Kiełbasa w Słoiku



Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 5

Dodaj komentarz

20 − dziesięć =