Domowe frytki z piekarnika to jedne z lepszych sposobów na przygotowanie tradycyjnych ziemniaków. Możemy jeść je same lub z dodatkiem mięsa i ulubionej surówki. Są one nieco lżejsze niż tradycyjne frytki, smażone na głębokim tłuszczu a smakują równie dobrze.
Składniki:
- 0.5 kg ziemniaków,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków,
- 1 łyżeczka oliwy,
- 2 łyżki mleka,
- szczypta pieprzu,
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy jak na frytki, następnie osuszamy je ręcznikiem. Wszystkie przyprawy mieszamy w miseczce, wrzucając do niej pokrojone ziemniaki. Wszystko razem mieszamy, tak aby frytki były obtoczone przyprawami.
Wykładamy ziemniaki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. Pieczemy około 30 minut. Długość pieczenia zależy od grubości frytek. Pod koniec pieczenia możemy włączyć termo obieg, aby frytki były bardziej chrupiące.