Domowe Frytki z Piekarnika



Domowe frytki z piekarnika to jedne z lepszych sposobów na przygotowanie tradycyjnych ziemniaków. Możemy jeść je same lub z dodatkiem mięsa i ulubionej surówki. Są one nieco lżejsze niż tradycyjne frytki, smażone na głębokim tłuszczu a smakują równie dobrze.

Składniki:

  • 0.5 kg ziemniaków,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków,
  • 1 łyżeczka oliwy,
  • 2 łyżki mleka,
  • szczypta pieprzu,


Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy jak na frytki, następnie osuszamy je ręcznikiem. Wszystkie przyprawy mieszamy w miseczce, wrzucając do niej pokrojone ziemniaki. Wszystko razem mieszamy, tak aby frytki były obtoczone przyprawami.

Wykładamy ziemniaki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. Pieczemy około 30 minut. Długość pieczenia zależy od grubości frytek. Pod koniec pieczenia możemy włączyć termo obieg, aby frytki były bardziej chrupiące.



Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

trzy × trzy =