Makaron z Parówkami



Parówki w aromatycznym sosie z dodatkiem warzyw to bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu danie obiadowe.

Z pewnością, jeśli chodzi o sam temat parówek, znajdzie się ich wielu zwolenników i przeciwników. Uważam jednak, że w dzisiejszych czasach można kupić dobrej jakości parówki, które mają lepszy skład, niż niektóre kiełbasy.

Makaron z parówkami to jedno z dań, które jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Można je przyrządzić bez względu na nasze zdolności kulinarne, ponieważ jest ono banalne. Dodatkowo makaron z parówkami to bardzo tania w przygotowaniu potrawa, która doskonale sprawdzi się w kryzysowych sytuacjach.

Jak przygotować makaron z parówkami? Sprawdźcie!

PRZEPIS NA MAKARON Z PARÓWKAMI

Składniki

  • 6 grubych parówek
  • 100 g makaronu kokardki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 mała marchewka


SOS

  • 2 pomidory
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz
  • szczypta chilli
  • świeża pietruszka do dekoracji

Wykonanie

  • Parówki pokroić w cienkie plasterki.
  • Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
  • Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie.
  • Paprykę pokroić w drobną kosteczkę, marchewkę w cienkie słupki.
  • Na rozgrzaną patelnię wyłożyć masło a na nim zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę.
  • Do uduszonej cebulki dodać parówki, całość dusić razem, by parówki nieco się zarumieniły.
  • Następnie dodać paprykę i marchewkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dusić przez kilka minut.
  • Pomidory zblendować, dodać do niego wszystkie składniki na sos, wymieszać i wlać na patelnię. Gotować 4-5 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Do sosu przełożyć ugotowany makaron, całość wymieszać i posypać świeżą pietruszką.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *