Domowy Bigos



Domowy bigos to bardzo popularne i tradycyjne danie, które gości na stołach podczas świąt i innych większych uroczystości. Jego przygotowanie jest dosyć czasochłonne, jednak warto go czas od czasu przyrządzić ponieważ smakuje wyśmienicie.

W każdym domu bigos przygotowywany jest nieco inaczej, jednak pewne zasady przygotowywania tego dania są takie same.

Warto je poznać a także znaleść swój sekretny składnik, który uczyni Wasz domowy bigos wyjątkowym i smacznym.



PRZEPIS NA DOMOWY BIGOS

Składniki:

  • 1 kapusta biała średniej wielkości
  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 1 kg kiełbasy wiejskiej
  • 50 dag żeberek
  • 3 cebule
  • 10 ziarenek ziele angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • 2 garście suszonych grzybów
  • garść suszonych śliwek
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • przyprawy dol smaku: sól, pieprz, papryka słodka, chilli


Przygotowanie:

  • Białą kapustę drobno poszatkować, zaś kiszoną pokroić.
  • Żeberka włożyć do garnka razem z rozdrobnioną kapustą, zalać wodą. Doprawić solą, pieprzem oraz papryką.
  • Wsypać śliwki, suszone grzyby, liście laurowe oraz ziele angielskie i gotować około 3 godziny.


  • Pokroić w kostkę cebulę oraz kiełbasę i podsmażyć na odrobinie masła. Dorzucić do garnka z kapustą i gotować kolejne 2 godziny na małym ogniu.
  • Na sam koniec dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.