
Super smaczna i prosta w przygotowaniu patelnianka, czyli szybka zapiekanka z patelni! Bardzo lubię takie dania jednogarnkowe, zaoszczędzają mnóstwo czasu podczas samego przygotowania potrawy, a także później podczas mycia garów. Myślę, że dzięki temu większość z Was z chęcią będzie chciała wypróbować ten przepis.
Zapiekanka z patelni smakuje naprawdę świetnie. Robi się ją ekspresowo i co najważniejsze jest bardzo sycąca. Idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Zapraszam na przepis!
PATELNIANKA – SZYBKA ZAPIEKANKA Z PATELNI – PRZEPIS
Składniki
- 400 g mięsa mielonego
- 150 g makaronu
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 pora
- 150 g sera żółtego
- 1/2 papryki czerwonej
- 250 ml wody
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- szczypta papryki ostrej
- kilka listków świeżej bazylii
Wykonanie
- Pora kroimy w półkrążki, czosnek drobno siekamy.
- Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę.
- Na rozgrzaną z odrobiną oliwy patelnię przekładamy czosnek oraz czosnek, podsmażamy chwilkę i dorzucamy pokrojoną paprykę oraz pora. Całość podsmażamy kilka minut.
- Następnie na patelnię przekładamy doprawione szczyptą soli oraz pieprzu mięso mielone. Całość razem podsmażamy do momentu, aż mięso nabierze złocistego koloru.
- Na patelnię przekładamy krojone pomidory z puszki, doprawiamy szczyptą papryki słodkie, papryki ostrej, solą oraz pieprzem. Dusimy 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając.
- Kolejno na patelnię wlewamy szklankę wody i wsypujemy makaron. Przykrywamy i dusimy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu makaronu, do miękkości. Podczas duszenia czas od czasu należy przemieszać makaron.
- Po upływie czasu zdejmujemy pokrywkę i dusimy kilka minut bez przykrycia, by nadmiar płynu odparował.
- Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach i wykładamy na patelnię, przykrywamy pokrywką i dusimy do momentu roztopienia sera.
- Gotową zapiekankę dekorujemy posiekaną bazylią.

