Przepis na pyszny domowy chleb tostowy, który jest o wiele zdrowszy i tańszy od tego sklepowego. Bez zbędnych dodatków i polepszaczy, idealny do kanapek jak również do robienia tostów czy grzanek.
Domowy chleb tostowy jest mięciutki i długo zachowuje świeżość. Przygotowanie tego chlebka jest banalnie proste i szybkie. Składa się tylko z kilku prostych składników, które każdy znajdzie w swojej kuchni. Zapraszam do wypróbowania tego przepisu i gwarantuję, że już więcej nie kupicie chleba tostowego w sklepie.
DOMOWY CHLEB TOSTOWY
Składniki
- 450 g mąki pszennej
- 7 g suchych drożdży (lub 25 g drożdży świeżych)
- 2 łyżeczki cukru
- 250 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie
1. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże oraz cukier.
2. Mąkę przesiać do miski i dodać sól. Następnie wlać rozczyn.
3. Składniki wyrobić za pomocą miksera lub ręczenie do uzyskania gładkiego ciasta.
4. Tak przygotowane ciasto umieścić w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Foremkę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut.
6. Po upływie czasu chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez ok. 25 minut.
7. Gotowy chleb wyjąć z foremki i umieścić na kratce do ostudzenia.
Zapraszamy również do obejrzenia krótkiego filmiku z przepisem krok po kroku.