Sernik zaliczany jest do jednych z najpopularniejszych i najczęściej przygotowywanych deserów. Podawany solo lub z dodatkami w postaci rodzynek sprawdzi się na każdą okazję. Domowy sernik najlepiej smakuje jeszcze ciepły, prosto z piekarnika.
Deser ten lubią także osoby dbające o swoją sylwetkę, ponieważ domowy sernik możemy przygotować także w wersji light.
Głównym składnikiem sernika jest oczywiście twaróg z dodatkiem masła, jajek i cukru. Możemy go przygotować na spodzie lub bez. Możemy sami upiec spód do sernika lub go wykonać z pokruszonych ciasteczek.
Do sernika możemy użyć zmielonego twarogu lub wykorzystać gotowy serek z wiaderka. Sernik możemy przygotować w wersji pieczonej, a także na zimno. Możliwości jest naprawdę mnóstwo, Sernik sernikowi nie równy, ponieważ każdy przepis jest inny.
Dzisiaj przedstawimy Wam przepis naszej babci na domowy sernik, który z pewnością zachwyci Wasze podniebienia. W naszym domu jest on przygotowywany bardzo często, ponieważ wszyscy domownicy go uwielbiają. Koniecznie wypróbujcie ten przepis! Sernik wychodzi żółciutki i lekki, wręcz rozpływa się w ustach!
PRZEPIS NA DOMOWY SERNIK
Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 1 kg twarogu półtłustego
- 100 g masła
- 300 cukru pudru
- 4 łyżki cukru wanilinowego
- 15 jajek (rozmiar M)
- 60 g skrobi ziemniaczanej
- 60 g mąki pszennej
- budyń śmietankowy
- 200 g masy kajmakowej z puszki – na polewę
Przygotowanie:
- Zmiksować miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym żółtku.
- Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać stopniowo ser, a następnie mąkę i budyń.
- Ubić białka na sztywno i wymieszać delikatnie szpatułką do masy serowej.
- Masę serową wyłożyć do tradycyjnej blachy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 75 minut w temperaturze 180 stopni (grzałka góra- dół).
- Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Masę kajmakową dokładnie wymieszać i rozsmarować na serniku.
15 jaj na 2 kg sera, to nie jest dużo…