Drożdżówki z Truskawkami i Kruszonką



Od pewnego czasu chodziły za mną drożdżówki z truskawkami i kruszonką. Postanowiłam więc kupić odrobinę truskawek i upiec domowe drożdżówki z mojego ulubionego przepisu. Niestety, albo stety, zniknęły ze stołu w mgnieniu oka!

Drożdżówki z truskawkami są bardzo delikatne, pachnące owocami. Z pewnością będą to jedne z najlepszych drożdżówek, jakie zjecie. Zapraszamy do pieczenia 🙂

Drożdżówki te możecie także wykonac z dodatkiem innych ulubionych owoców. Można przygotować drożdżówki z malinami, śliwkami, wiśniami czy borówkami.



Składniki na ciasto:

  • 15-20 drobnych truskawek
  • 50 g masła
  • 125 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 250 g przesianej mąki
  • 2 jajka

Skladniki na kruszonkę:

1/3 szklanki mąki pszennej

  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 opakowania cukru wanilinowego (8 g)
  • 40 g roztopionego masła


Przygotowanie

Kruszonka:

  • Do miski wsypać wszystkie składniki i wymieszać. Wyrabiać ciasto aż powstaną grudki.

Drożdżówki:

  • Drożdże rozczynić w ciepłym mleku. Dodać łyżkę cukru i mąki, a następnie lekko wymieszać. Odstawiam na ok. 15 minut.
  • Jajka i cukier zmiksować.
  • Do zmiksowanych jajek wsypać mąkę, następnie wlać rozczyn z drożdży i wszystko wmieszać ręką.
  • Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło.


  • Ciasto odstawiam na 1 godzinkę pod przykryciem.
  • Z ciasta formować kulki. Każdą drożdżówkę należy na środku spłaszczyć za pomocą szklanki. Nałożyć truskawki i posypać wszystko kruszonką.
  • Odstawić drożdżówki do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut.
  • Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25 minut.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

5 × pięć =