Od pewnego czasu chodziły za mną drożdżówki z truskawkami i kruszonką. Postanowiłam więc kupić odrobinę truskawek i upiec domowe drożdżówki z mojego ulubionego przepisu. Niestety, albo stety, zniknęły ze stołu w mgnieniu oka!
Drożdżówki z truskawkami są bardzo delikatne, pachnące owocami. Z pewnością będą to jedne z najlepszych drożdżówek, jakie zjecie. Zapraszamy do pieczenia 🙂
Drożdżówki te możecie także wykonac z dodatkiem innych ulubionych owoców. Można przygotować drożdżówki z malinami, śliwkami, wiśniami czy borówkami.
Składniki na ciasto:
- 15-20 drobnych truskawek
- 50 g masła
- 125 ml mleka
- 50 g cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 250 g przesianej mąki
- 2 jajka
Skladniki na kruszonkę:
1/3 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 1/2 opakowania cukru wanilinowego (8 g)
- 40 g roztopionego masła
Przygotowanie
Kruszonka:
- Do miski wsypać wszystkie składniki i wymieszać. Wyrabiać ciasto aż powstaną grudki.
Drożdżówki:
- Drożdże rozczynić w ciepłym mleku. Dodać łyżkę cukru i mąki, a następnie lekko wymieszać. Odstawiam na ok. 15 minut.
- Jajka i cukier zmiksować.
- Do zmiksowanych jajek wsypać mąkę, następnie wlać rozczyn z drożdży i wszystko wmieszać ręką.
- Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło.
- Ciasto odstawiam na 1 godzinkę pod przykryciem.
- Z ciasta formować kulki. Każdą drożdżówkę należy na środku spłaszczyć za pomocą szklanki. Nałożyć truskawki i posypać wszystko kruszonką.
- Odstawić drożdżówki do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25 minut.