Pierogi ruskie to bardzo popularne polskie danie, które każdy uwielbia! Z pewnością każdy z Was pamięta pyszne domowe pierogi ruskie przygotowywane przez nasze mamy i babcie.
Nazwa pierogi jest bardzo ogólna, ponieważ choć w każdym domu przygotowywane są one bardzo podobnie, smakują inaczej. Oczywiście bardzo ważne jest ciasto na pierogi, ale główną rolę tutaj ogrywa farsz, a dokładniej jego proporcje.
W tym wpisie przedstawimy Wam nasz domowy i ulubiony przepis na pyszny farsz do pierogów z przepisu mojej babci. A wy jak go robicie w swoich domach?
Składniki
- 500 g twarogu
- duża cebula – 300 g
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 2 płaskie łyżki masła
- pół płaskiej łyżeczki soli
- pół płaskiej łyżeczki pieprzu ziołowego
- szczypta chilli
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie aż będą miękkie.
- Tłuczemy za pomocą tłuczka. Odstawimy do przestudzeniu.
- Cebule obieramy i szatkujemy, smażymy na maśle.
- Ser rozdrabniany przy pomocy widelca.
- Cebulę, ser oraz przyprawy przesypujemy do ziemniaków i dokładnie tłuczemy.