Omleciki biszkoptowe

Omleciki biszkoptowe

Puszyste, delikatne i mięciutkie mini biszkopciki z dodatkiem pysznego kremu i owoców.



Takie mini omleciki biszkoptowe to super pomysł na prostą przekąskę, a także smaczny i lekki deser. Są bardzo proste w przygotowaniu, a wprawiają w zachwyt każdego. Uwielbiają je szczególnie dzieciaki, dlatego też polecam je na domowe przyjęcia urodzinowe.

Mini omleciki z kremem to również fajna przekąska na domowe imprezy, rodzinne spotkania czy jako dodatek do kawy, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu!

PRZEPIS NA OMLECIKI BISZKOPTOWE

Składniki

OMLECIKI

  • 2 jajka rozmiar L
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru

KREM

  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru

DODATKOWO

  • truskawki
  • kiwi
  • cukier puder


Wykonanie

  • Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na wysokich obrotach na puszystą masę. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier, miksujemy do uzyskania szklistej masy.
  • Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka. Miksujemy do połączenia składników.
  • Mąki przesiewamy, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
  • Blaszkę wyścielamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy łyżką na blachę, tworząc 6 kółek o średnicy około 15 cm.
  • Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 7-9 minut.
  • Jeszcze ciepłe biszkopty odklejamy delikatnie od papieru i składamy na pół, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do przestygnięcia.
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę.
  • Przestygnięte biszkopty nadziewamy bitą śmietaną i dekorujemy owocami. Pod koniec dekorujemy cukrem pudrem.


mini omleciki biszkoptowe
Omleciki biszkoptowe
Omleciki biszkoptowe


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.3 / 5. Oddanych głosów: 9

Dodaj komentarz

18 − 4 =