Kruche, delikatne i mega smaczne faworki to przekąska, której nie da się nie lubić. Posypane słodkim cukrem pudrem smakują rewelacyjnie. Faworki zazwyczaj przygotowuje się w karnawale, na tłusty czwartek, jednak te pyszne przekąski możemy serwować niezależnie od okazji, ponieważ są błyskawiczne w przygotowaniu.
W tym wpisie zaprezentuję Wam szybkie faworki z ciasta francuskiego, których przygotowanie zajmie Wam zaledwie 15 minut. Wystarczy kupić gotowe ciasto francuskie, podzielić je na małe prostokąty, następnie ponacinać każdy z nich na środku i pozawijać tak jak się to robi w przypadku tradycyjnych faworków.
Początkowo sama byłam sceptycznie nastawiona, jednak jak przygotowałam faworki z ciasta francuskiego w swoim domu, zmieniłam zdanie. Smakują rewelacyjnie! Cała porcja zniknęła w mgnieniu oka!
Faworki z ciasta francuskiego to idealna opcja dla osób zabieganych, zapracowanych, tych, które nie mają czasu na przygotowanie ich w tradycyjnej wersji.
PRZEPIS NA FAWORKI W 15 MINUT
Składniki
- gotowe ciasto francuskie
- cukier puder
Przygotowanie
- Ciasto francuskie (schłodzone) rozwinąć na desce. Następnie podzielić je na małe prostokąty. Wszystko zależy, od tego jakiej wielkości faworki chcemy uzyskać. Najlepiej przekroić ciasto na pół wzdłuż dłuższego boku, a następnie pokroić na paski o szerokości ok 3 cm.
- Każdy z pasków ponacinać na środku. Zawijać jak na faworki – koniec przełożyć przez wycięty otwór.
- Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy gotowe faworki, zachowując odstęp, tak aby się nie posklejały.
- Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok. 12 minut grzanie góra-dół.
- Gotowe faworki posypać cukrem pudrem.