Soczysty filet z kurczaka pieczony w rękawie to kolejna propozycja na smaczny i szybki obiad. Danie to nie wymaga wyszukanych składników ani duże ilości czasu, spędzonego w kuchni podczas jego przygotowania. Kurczak pieczony w rękawie wychodzi niesamowicie mięciutki i delikatny. Idealnie sprawdzi się na codzienny obiad.
Kurczaka doprawiłam słodką papryką, przyprawą do kurczaka złocista, solą oraz pieprzem. Możecie oczywiście wybrać swoje ulubione przyprawy. Zapraszam do zapoznania się z przepisem, ponieważ mięsko wychodzi naprawdę pyszne.
FILET Z KURCZAKA PIECZONY W RĘKAWIE – PRZEPIS
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka (u mnie przyprawa do kurczaka złocista)
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Fileta z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i chrząstek. Następnie kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy przyprawy. Mieszamy, tak by kawałki kurczaka obtoczyły się w przyprawach. Pojemnik z mięsem zamykamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Marchewkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
- Cebulę obieramy i kroimy w półkrążki.
- Rękaw zawiązujemy z jednej strony, przekładamy do niego mięso oraz warzywa i zawiązujemy. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, a następnie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez 60-70 minut.
- Po upieczeniu wyjmujemy mięso z piekarnika i odstawiamy na 2-3 minuty, a następnie rozcinamy rękaw. Wyjmujemy mięso i podajemy. Fileta z kurczaka pieczonego w rękawie serwowałam z ziemniakami a do tego surówka z czerwonej kapusty i marchewki.