Czekoladowe Ciasto z Truskawkami



Czekoladowe ciasto z truskawkami

Truskawki to sezonowe owoce, które można wykorzystać do wielu smacznych ciast i deserów. Kiedy tylko sezon na truskawki się rozpocznie, przygotowuję w swoim domu różnego rodzaju wypieki z truskawkami, moja rodzinka je uwielbia. Zresztą, kto ich nie lubi!

Przepisów na ciasta z truskawkami jest naprawdę mnóstwo. Najbardziej popularne jest chyba ciasto z truskawkami, masą śmietanową i galaretką, w moim domu pojawia się bardzo często. Kolejnym smacznym ciastem z truskawkami, które chciałabym Wam polecić, jest czekoladowe ciasto z truskawkami, które można przygotować w dosłownie 5 minut! Ciasto jest banalnie proste, a smakuje naprawdę wyśmienicie. Do jego przygotowania potrzebujemy kilku prostych składników. Składniki te należy wymieszać ze sobą przy użyciu drewnianej łyżki, wierzch wyłożyć truskawkami i wstawić do piekarnika. Brzmi banalnie prawda?

Do przygotowania tego ciasta nie potrzeba miksera ani specjalnych umiejętności kulinarnych. Ciasto to może przygotować każdy. Jest proste, szybkie i bardzo smaczne. Idealnie sprawdzi się w przypadku niezapowiedzianych gości.

Czekoladowe ciasto z truskawkami jest puszyste, wilgotne i delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. Jeśli jesteście miłośnikami takich szybkich i prostych wypieków, koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Jestem pewna, że zachwyci Wasze podniebienia.

PRZEPIS NA CIASTO CZEKOLADOWE Z TRUSKAWKAMI



Składniki

  • 4 jajka
  • 140 g mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g truskawek

Wykonanie

  • Jajka, mąkę, cukier, kakao oraz proszek do pieczenia dokładnie wymieszać przy użyciu widelca lub drewnianej łyżki.
  • Truskawki oczyścić z szypułek, umyć i osuszyć.
  • Spód tortownicy o wymiarach 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi lekko natłuścić. Gotowe ciasto przelać na tortownicę, na wierzchu poukładać przecięte na pół truskawki.
  • Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, grzanie góra-dół i piec przez 40 minut.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *