Filet z kurczaka pieczony w rękawie

Filet z kurczaka pieczony w rękawie

Soczysty filet z kurczaka pieczony w rękawie to kolejna propozycja na smaczny i szybki obiad.  Danie to nie wymaga wyszukanych składników ani duże ilości czasu, spędzonego w kuchni podczas jego przygotowania. Kurczak pieczony w rękawie wychodzi niesamowicie mięciutki i delikatny. Idealnie sprawdzi się na codzienny obiad. 



Kurczaka doprawiłam słodką papryką, przyprawą do kurczaka złocista, solą oraz pieprzem. Możecie oczywiście wybrać swoje ulubione przyprawy. Zapraszam do zapoznania się z przepisem, ponieważ mięsko wychodzi naprawdę pyszne. 

FILET Z KURCZAKA PIECZONY W RĘKAWIE – PRZEPIS

Składniki

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka (u mnie przyprawa do kurczaka złocista)
  • sól
  • pieprz


Wykonanie

  • Fileta z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i chrząstek. Następnie kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy przyprawy. Mieszamy, tak by kawałki kurczaka obtoczyły się w przyprawach. Pojemnik z mięsem zamykamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  • Marchewkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
  • Cebulę obieramy i kroimy w półkrążki.
  • Rękaw zawiązujemy z jednej strony, przekładamy do niego mięso oraz warzywa i zawiązujemy. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, a następnie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez 60-70 minut.
  • Po upieczeniu wyjmujemy mięso z piekarnika i odstawiamy na 2-3 minuty, a następnie rozcinamy rękaw. Wyjmujemy mięso i podajemy. Fileta z kurczaka pieczonego w rękawie serwowałam z ziemniakami a do tego surówka z czerwonej kapusty i marchewki.


Filet z kurczaka pieczony w rękawie przepis
Przepis filet z kurczaka pieczony w rękawie


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 × jeden =