Pierogi z Kapustą i Grzybami



Pierogi z kapustą i grzybami to jedno spośród 12 tradycyjnych dań na Wigilijnym stole. Domowe pierogi z poniższego przepisu są naprawdę smaczne i jesteśmy pewni, że udadzą się każdemu.

Poniżej znajdziecie pyszny przepis na pierogi z kapustą i grzybami. Te tradycyjne polskie danie, zazwyczaj przygotowywane na Wigilię można także podawać w zwykły dzień. Bo kto nie lubi domowych pierogów z kapustą i dodatkiem grzybów?

Wbrew pozorom pierogi z kapustą i grzybami wcale nie są trudne w przygotowaniu. Każdy z Was, nawet będąc osobą początkującą w tego typu potrawach, z pewnością poradzi sobie z ich wykonaniem.

Farsz do pierogów składa się z kapusty kiszonej, suszonych grzybów oraz marchewki i pietruszki. Są to ręcznie zbierane grzyby, które suszymy i przechowujemy w słoikach, specjalnie do wigilijnych potraw i nie tylko. Jeśli nie posiadacie grzybów, zawsze można zakupić kilka słoiczków, właśnie na tego typu dania.



Poniżej znajdziecie przepis na pyszne pierogi z kapustą i grzybami, które z pewnością zachwycą Wasze podniebienia. Smacznego!

PRZEPIS NA PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Składniki na farsz

  • 1 słoik suszonych grzybów (litrowy)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 2 łyżki oleju
  • 3 cebule średniej wielkości
  • sól, pieprz

Składniki na ciasto

  • 4 szklanki mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2 szklanki ciepłej wody


Wykonanie

Farsz

  • Grzyby wypłukać i zalać zimną wodą, odstawić na całą noc. Następnie zagotować, dodać obraną marchew, pietruszki i gotować do miękkości. Na koniec doprawić pieprzem i solą.
  • Kapustę ugotować do miękkości (ok. 45 minut) w 300 ml wody z odrobiną soli.
  • Ugotowaną marchewkę, pietruszkę i grzyby odcedzić, dobrze odcisnąć z wody i zmielić w maszynce do mięsa o dużych oczkach.
  • Cebulę podsmażyć na odrobinie masła i dodać do farszu. Całość doprawić do smaku pieprzem i solą. Jeśli lubicie pikantny farsz, możecie dodać szczyptę chili.


Ciasto

  • Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie i dodać olej oraz sól. Dodając stopniowo ciepłą wodę zgarniać mąkę do środka.
  • Ciasto wyrabiać ok. 15 minut, do momentu aż będzie elastyczne i miękkie. Przykryć ściereczką.
  • Ciasto podzielić na 4 części, kolejno rozwałkowywać każdą z nich. Małą szklanką wycinać kółeczka, na środek nakładać po małej łyżeczce farszu. Składać na pół i zlepiać brzegi.
  • Pierogi gotować ok. 5 minut.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 2 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

4 × 3 =