Tym razem na obiad polecam filet z kurczaka w sosie curry. To aromatyczne i pełne smaku danie z pewnością zachwyci Was swoim smakiem, a także prostotą wykonania.
Kurczak w sosie curry to danie, które można przygotować w mgnieniu oka. Samo mięso jest bardzo delikatne i soczyste a kremowy sos nadaje mu delikatności i cudownego smaku. Idealnie smakuje z ryżem, ziemniakami, a nawet z makaronem.
Kurczak duszony w sosie curry to idealny pomysł na rodzinny obiad. Można go także zaserwować na rodzinne spotkania czy inne domowe uroczystości. Jestem pewna, że każdy, kto go skosztuje, będzie zachwycony jego smakiem. W naszym domu danie to zebrało mnóstwo pochwał, więc gwarantuję, że i u Was tak będzie. Zapraszam na przepis!
FILET Z KURCZAKA W SOSIE CURRY – PRZEPIS
Liczba porcji: 3+ | Czas przygotowania: 40 minut | Poziom trudności: Łatwy
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 1 papryka czerwona
- 1 mały por
- 200 ml bulionu
- 150 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- przyprawa do kurczaka
Wykonanie
- Fileta z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie doprawić przyprawą do kurczaka, papryką słodką, solą oraz pieprzem. Podsmażyć na patelni z odrobiną oliwy.
- Na osobną patelnię z odrobiną oliwy przekładamy przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażamy przez 2-3 minuty. Pora kroimy w półkrążki, paprykę kroimy w paski. Następnie paprykę i pora przekładamy na patelnię z czosnkiem. Dodajemy koncentrat pomidorowy i przekładamy podsmażonego kurczaka. Całość zalewamy bulionem i dusimy przez 30 minut pod przykryciem.
- Śmietankę mieszamy z łyżeczką curry i wylewamy na patelnię. Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.