Filet z kurczaka w sosie własnym to bardzo prosty pomysł na obiad. Danie można przygotować z kilku prostych składników, które z pewnością większość z Was posiada w swojej kuchni.
Fileta z kurczaka to jedno z najczęściej wybieranych mięs na obiad i nie tylko. Bardzo często wykorzystujemy je również do różnego rodzaju sałatek, ostatnio w naszym domu zagościła sałatka z kurczakiem i czerwoną kapustą, którą Wam serdecznie polecam.
Tym razem przygotowałam filet z kurczaka w sosie własnym, który robi się naprawdę bardzo szybko. Wystarczy podsmażyć kawałki mięsa, a następnie dusić je w bulionie do miękkości. Ja swoje mięso dusiłam 40 minut, dzięki temu było bardzo mięciutkie, wręcz rozpływające się w ustach. Czas duszenia zależy również od wielkości i grubości kotlecików, na jakie pokroimy mięso. Czasem wystarczy je dusić krócej.
Zapraszam wszystkich na pysznego fileta z kurczaka w sosie własnym. Super pomysł na obiad dla całej rodziny. Jako dodatek do tego dania świetnie sprawdzi się surówka z czerwonej kapusty i marchewki.
FILET Z KURCZAKA W SOSIE WŁASNYM – PRZEPIS
Skadniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 500 ml bulionu
- 1 marchewka
- 2 łyżki słodkiej śmietanki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 ziarna pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- kurkuma
Wykonanie
- Fileta z kurczaka kroimy na kilka mniejszych kotlecików. Każdy z nich doprawiamy z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką.
- Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy kotlety z obu stron. Usmażone mięso odkładamy na bok.
- Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, czosnek w cienkie plasterki, marchewkę obieramy i kroimy w półplastry. Warzywa przekładamy na patelnię po mięsie i podsmażamy. Po kilku minutach na patelnię wykładamy mięso, całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Przykrywamy i dusimy pod przykryciem przez 30-40 minut.
- Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody, przelać na patelnię i wymieszać. Podgrzewać do momentu zgęstnienia sosu. W międzyczasie dodać szczyptę soli, pieprzu, kurkumy oraz 2 łyżki śmietanki kremówki.