Filet z kurczaka w sosie własnym

Filet z kurczaka w sosie własnym

Filet z kurczaka w sosie własnym to bardzo prosty pomysł na obiad. Danie można przygotować z kilku prostych składników, które z pewnością większość z Was posiada w swojej kuchni.



Fileta z kurczaka to jedno z najczęściej wybieranych mięs na obiad i nie tylko. Bardzo często wykorzystujemy je również do różnego rodzaju sałatek, ostatnio w naszym domu zagościła sałatka z kurczakiem i czerwoną kapustą, którą Wam serdecznie polecam.

Tym razem przygotowałam filet z kurczaka w sosie własnym, który robi się naprawdę bardzo szybko. Wystarczy podsmażyć kawałki mięsa, a następnie dusić je w bulionie do miękkości. Ja swoje mięso dusiłam 40 minut, dzięki temu było bardzo mięciutkie, wręcz rozpływające się w ustach. Czas duszenia zależy również od wielkości i grubości kotlecików, na jakie pokroimy mięso. Czasem wystarczy je dusić krócej.

Zapraszam wszystkich na pysznego fileta z kurczaka w sosie własnym. Super pomysł na obiad dla całej rodziny. Jako dodatek do tego dania świetnie sprawdzi się surówka z czerwonej kapusty i marchewki.

FILET Z KURCZAKA W SOSIE WŁASNYM – PRZEPIS

Skadniki

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 500 ml bulionu
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziarna pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • kurkuma


Wykonanie

  • Fileta z kurczaka kroimy na kilka mniejszych kotlecików. Każdy z nich doprawiamy z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką. 
  • Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy kotlety z obu stron. Usmażone mięso odkładamy na bok. 
  • Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, czosnek w cienkie plasterki, marchewkę obieramy i kroimy w półplastry. Warzywa przekładamy na patelnię po mięsie i podsmażamy. Po kilku minutach na patelnię wykładamy mięso, całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Przykrywamy i dusimy pod przykryciem przez 30-40 minut. 
  • Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody, przelać na patelnię i wymieszać. Podgrzewać do momentu zgęstnienia sosu. W międzyczasie dodać szczyptę soli, pieprzu, kurkumy oraz 2 łyżki śmietanki kremówki. 


Filet z kurczaka w sosie własnym przepis
Kurczak w sosie własnym
Przepis na kurczaka w sosie własnym


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *