Filet z kurczaka zapiekany w kapuście kiszonej

Filet z kurczaka zapiekany w kapuście kiszonej

Filet z kurczaka pieczony w kapuście kiszonej to danie, które robi się praktycznie samo. Wystarczy wszystkie składniki przełożyć do naczynia i poczekać aż się zapiecze. Kurczak pieczony z kapustą kiszoną to fany pomysł na obiad, który nie wymaga dużego nakładu pracy. Fajnie sprawdzi się na rodzinny obiad, na co dzień, ale także na specjalne okazje. 



Ten prosty pomysł na danie z piekarnika z pewnością przypadnie Wam do gustu. Zapraszam do zapoznania się z przepisem!

FILET Z KURCZAKA ZAPIEKANY W KAPUŚCIE KISZONEJ – PRZEPIS

Składniki

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 800 g kapusty kiszonej
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • papryka słodka
  • czosnek granulowany
  • przyprawa do kurczaka
  • sól
  • pieprz


Wykonanie

  • Fileta z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i doprawiamy ulubionymi przyprawami do mięsa, u mnie przyprawa do kurczaka, papryka słodka, czosnek granulowany, sól, pieprz. 
  • Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego przekładamy kurczaka, układając kolejno kawałki obok siebie. 
  • Na mięso wykładamy pokrojoną w półkrążki cebulę.
  • Kapustę kiszoną odsączamy, dodajemy do niej startą na tarce marchewkę. Wykładamy na mięso, całość zalewamy 2 łyżkami jogurtu naturalnego. 
  • Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 35-40 minut, do momentu aż mięso będzie miękkie. 


Filet z kurczaka zapiekany w kapuście kiszonej
Filet z kurczaka zapiekany w kapuście kiszonej


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

19 − 4 =