Marchewka zazwyczaj kojarzy nam się z różnego rodzaju surówkami czy sokiem marchewkowym. A co powiecie na frytki z marchewki? Zachwycają Was swoim cudownym kolorem, lekką słodyczą oraz rewelacyjnym smakiem.
Frytki z marchewki to idealna alternatywa dla tradycyjnych frytek z ziemniaków. Tak przygotowane frytki to idealny dodatek do obiadu, ale także fajna i zdrowa przekąska. Z dodatkiem ketchupu czy ulubionego sosu smakują naprawdę rewelacyjnie.
Domowe frytki z marchewki z piekarnika, są dużo mniej kaloryczne, od tradycyjnych frytek smażonych na głębokim tłuszczu. Nawet osoby będące na diecie mogą sobie pozwolić na taką przekąskę. Dodatkowo frytki z marchewki są pełna witamin, dlatego tym bardziej zachęcam Was do ich przygotowania w swoim domu. Z dodatkiem przypraw smakują rewelacyjnie. Moim zadaniem nawet lepiej niż frytki z ziemniaków.
Zapraszam do zapoznania się z przepisem na pyszne frytki z marchewki z piekarnika. Idealna przekąska dla każdego.
PRZEPIS NA FRYTKI Z PIEKARNIKA
Składniki
- 500 g marchewki
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka suszonej pietruszki
- 1 łyżeczka przyprawy do frytek
- 2 łyżki oliwy
Wykonanie
- Marchewkę umyć, osuszyć i obrać ze skórki. Następnie każdą z marchewek pokroić w słupki jak na tradycyjne frytki.
- Frytki z marchewki umieścić w misce. Dodać wszystkie przyprawy oraz oliwę. Całość wymieszać, tak by każdy kawałek był dokładnie obtoczony w przyprawach.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć na niej marchewkę. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, grzanie góra-dół.
- Frytki z marchewki piec przez 20-30 minut w zależności od grubości kawałków, na jakie pokroimy marchewkę.
- Gotowe frytki z marchewki serwować z dodatkiem ketchupu, sosu jogurtowego, czy sosu czosnkowego.