
Gulasz drobiowy z warzywami to super pomysł na smaczny i aromatyczny obiad dla każdego. Całe danie robi się bardzo szybko, gdyż mięso z kurczaka jest bardzo delikatne i nie wymaga długiego czasu duszenia.
Gulasz z kurczaka do idealna alternatywa dla gulaszu wieprzowego. Jest równie smaczny, fajnie smakuje z ziemniakami, ryżem, kaszą czy świeżym pieczywem. Przepis na domowy gulasz drobiowy jest naprawdę prosty, a całe danie świetnie smakuje nawet po odgrzaniu.
PRZEPIS NA GULASZ DROBIOWY Z WARZYWAMI
Składniki
- 600 g fileta z kurczaka
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 papryka zielona
- 2 ząbki czosnku
- 500 ml bulionu
- 1 łyżka mąki
- sól
- pieprz
- przyprawa do kurczaka u mnie kurczak złocisty
- papryka słodka
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
Wykonanie
- Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić ulubionymi przyprawami, u mnie kurczak złocisty, papryka słodka, sól oraz pieprz. Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu, przełożyć kurczaka i podsmażyć.
- Na osobnej patelni rozgrzać odrobinę masła, przełożyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek i razem podsmażać.
- Marchewkę obrać i pokroić w plastry, paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paseczki. Oba warzywa przełożyć na patelnię z cebulą i razem podsmażać.
- Do warzyw dodać podsmażone mięso, zalać gorącym bulionem, dodać liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość przykryć i dusić przez około 30 minut.
- W zimnej wodzie rozpuścić łyżkę mąki, wlać do gulaszu i mieszać, podgrzewając do zgęstnienia sosu. Sprawdzić smak i ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem.



